ICA-handlaren Mats Larsson säljer mycket ekologiskt i sin butik. Foto: Johannes Ledel/Sveriges Radio.
1 av 2
ICA-handlaren Mats Larsson säljer mycket ekologiskt i sin butik. Foto: Johannes Ledel/Sveriges Radio.
Cecilia Ryegård, redaktör för Ekoweb. Foto: Johannes Ledel/Ekot.
2 av 2
Cecilia Ryegård, redaktör för Ekoweb, tror att ökad efterfrågan på ekologisk mat gör att fler bönder måste ställa om till det. Foto: Johannes Ledel/Ekot

Allt mer ekologiskt i våra matkorgar

Mejerivaror, ägg och kött är populärt
2:01 min

Försäljningen av ekologiska livsmedel fortsätter att öka. I Sverige steg försäljningen ifjol med nästan 40 procent, enligt organisationen Ekoweb som bevakar branschen.

Organisationen tror att den starka utvecklingen kommer att fortsätta under 2015. Mats Larsson är handlare på ICA Maxi Lindhagen i Stockholm och säger att de främst svarat på en ökad efterfrågan.

– Det börjar med att konsumenten har en vilja att köpa ekologiskt, säger Mats Larsson, butikschef på ICA Maxi Lindhagen, en butik som sett en stor ökning av den ekologiska försäljningen.

Under 2014 ökade försäljningen av ekologiska livsmedel med 38 procent, enligt organisationen Ekoweb som bevakar branschen. Enligt Ekowebs beräkningar såldes ekologiska livsmedel för över 15 miljarder kronor, eller 5,6 procent av en totala livsmedelsmarknaden. Främst sker ökningen inom detaljhandeln och det är många svenskproducerade produkter som driver utvecklingen.

– Både mejeri och ägg är produkter som gått bra under året och kött som är något av en rookie. Där är så gott som allt som finns tillgängligt på marknaden svenskproducerat, berättar Cecilia Ryegård, redaktör för Ekoweb.

Ekoweb tror att utvecklingen kommer att fortsätta i samma riktning och om utbudet ska kunna möta den ökande efterfrågan måste fler bönder ställa om till ekologiskt.

– Den största flaskhalsen som vi ser för ännu större ökningar är att det inte finns råvaror att tillgå, säger Cecilia Ryegård.

I höstas väcktes en debatt kring nyttan med de ekologiska livsmedeln efter att fyra forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i en debattartikel i Svenska Dagbladet kritiserade rörelsen mot allt mer ekologiskt. Men debatten verkar inte ha påverkat efterfrågan.

– Det blev en del diskussioner personalen emellan och med någon kund, men ingen skillnad i efterfrågeutvecklingen. December i fjol var vår absolut största månad någonsin i ekologisk försäljning, säger butikschefen Mats Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".