Flicka håller upp armen som skydd för ansiktet. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Också lagstiftningen när det gäller sexuella övergrepp via nätet ska ses över. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Skärpta straff för våldtäkt utreds

"Signalerar samhällets syn på brotten"
1:49 min

Regeringen vill stärka skyddet för våldtäktsoffer. Ett sätt är att införa ett nytt brott - "synnerligen grov våldtäkt" - som ska ge strängare straff. I dag beslutar regeringen att frågan ska utredas.

– Det handlar om fall där det till exempel är många gärningsmän och där våldet har varit väldigt grovt, säger justitieminister Morgan Johansson.

Vad tror du att det politiska stödet är för detta?

– Det tror jag att vi kan få majoritet för i riksdagen, säger Morgan Johansson.

Det var i regeringsförklaringen i höstas som statsminister Stefan Löfven sade att regeringen vill se över våldtäktslagstiftningen, och att straffet för grova sexualbrott ska skärpas.

Vid dagens regeringssammanträde får sexualbrottskommittén, som består av politiker från alla partier, ett konkret uppdrag att utreda om straffen för de mest allvarliga fallen av våldtäkt och våldtäkt mot barn ska skärpas.

När det gäller till exempel misshandel har det redan införts ett synnerligen grovt brott, med en strängare straffskala än det grova brottet. Justitieminister Morgan Johansson förordar samma modell när det gäller våldtäktsbrott.

– Det signalerar ju att samhällets syn på de här grova övergreppen är stram och ska vara stram.

Sexualbrottskommittén, som ska presentera sina förslag i oktober nästa år, ska också granska om dagens lagstiftning håller måttet när det gäller att skydda barn och unga mot kränkningar och sexuella övergrepp via internet.

– Det är ju slags ny typ av övergrepp, som sker online. Det vill säga där förövaren helt enkelt sitter och ser på övergrepp, som inte sällan utförs i realtid, säger Morgan Johansson.

I regeringsförklaringen avslöjade Stefan Löfven också att det ska bli kriminellt för svenska medborgare att köpa sexuella tjänster utomlands. I dag fattar regeringen beslut om att låta en utredare ta fram ett konkret lagförslag, som ska vara klart nästa vår.

Morgan Johansson säger att ett förbud mot sexköp utomlands är ett led i kampen mot trafficking.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".