En kvinna står på en gata i huvudstaden Kabul tillsammans med ett barn och tigger. Foto: Rahmat Gul/TT.
Afghanistan ska bland annat ha skrivit att landet kan vara farligt för barn och att det är bostadsbrist till Norge. Foto: Rahmat Gul/TT.

Afghanistan protesterar mot Norge

Afghanistan hotar i en skarpt formulerad protest att stänga gränsen om Norge fortsätter att skicka tillbaka barnfamiljer dit.

 

Afghanistans UD pekar i hemligstämplade dokument på att landet kan vara farligt för barn, har stora ekonomiska problem samt att det råder brist på bostäder, arbetstillfällen och skolor.

Afghanistan kräver att Norge baserar sina beslut om att skicka barn och barnfamiljer dit på frivillighet och inte på tvång, rapporterar tidningen Bergens Tidende, som tagit del av de av Norge hemligstämplade dokumenten.

Norska UD har avböjt att kommentera uppgifterna, som blev kända i samband med att företrädare för regeringen förklarade varför Norge i fjol sände tillbaka rekordmånga asylsökande barn till deras ursprungsländer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".