Utprovning av hörapparat. Foto Bertil Ericson/TT.
Utprovning av hörapparat. Foto Bertil Ericson/TT

"Ingen ska kunna köpa sig till bättre offentlig vård"

"Ökade klyftor i tillgången till vård"
1:59 min

Att låta patienter betala extra för att få en lite bättre hörapparat, eller få lite bättre mat på sjukhuset innebär stora etiska problem. Det menar Statens medicinsk-etiska råd, som menar att medfinansiering riskerar att urholka principen att alla medborgare skall ha vård på lika villkor.

– Möjligheten att själv bekosta en hörapparat om man vill ha en speciell modell, kommer att finnas kvar, det är inte det som vi är ute efter. Men frågan är om man i den offentligt finansierade vården skall kunna köpa sig vård till bättre kvalitet eller inte, säger Kjell Asplund.

Det är sju företrädare för Statens medicinsk-etiska råd som skriver på Dagens Nyheters debattsida i dag. De har utrett möjligheten för patienter att betala för bättre sjukvård, och granskat om medfinansiering är godtagbart ur etisk synpunkt, vilket de inte tycker.

De anser att den offentliga vården skall fördelas efter behov, och inte efter förmågan att betala. Låter man pengarna styra riskerar det att på sikt urholka principen om att alla medborgare skall ha samma rätt till vård, enligt ordföranden Kjell Asplund.

– Dels blir det ökade klyftor i tillgången till vård, vilket vi inte tycker vore någon bra framtid. Och dels finns kanske en risk att ambitionerna och kvaliteten i den offentliga vården sänks ifall den här betalningsmodellen får insteg, säger Kjell Asplund.

Kjell Asplund tycker att patienter fortfarande ska kunna bekosta sin egen vård inom den privata vården, och att det här förslaget handlar om den vård som staten ger.

Statens medicinsk-etiska råd kommer nu ge en rådgivande vägledning till alla landsting, en checklista med åtta punkter, som också kan bidra till att vården skall se likadan ut över hela landet.

– Det handlar till exempel om hur stora de medicinska effekterna är, hur dyr är åtgärden. Säg att man till exempel vill ha en hörapparat av lite läckrare design, i det fallet kan man tänka sig medfinansiering. Men om det handlar om stora kvalitetsskillnader, så tycker vi inte att medfinansiering är någon bra idé, säger Kjell Asplund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".