Telia Soneras vd Johan Dennelind. Foto: TT.
Telia Soneras vd Johan Dennelind. Foto: TT.

Bättre än väntat för Telia Sonera

Vd Johan Dennelid: Det var ett piggt kvartal
1:22 min

Teliasoneras vinst på fyra miljarder kronor för det fjärde kvartalet var något bättre än ett år tidigare och också lite bättre än väntat. Vd Johan Dennelind är mest nöjd med utvecklingen i Sverige.

– Det har varit ett piggt kvartal. Vi ser att dataanvändandet ökar kraftigt. Vi har 99 procent av befolkningen täckt med vårt 4G-nät. Vi ansluter en villa i kvarten dygnet runt, året runt. Det innebär att vi har full fart på fiber- och 4G-utrullningen, vilket gör att data och internetefterfrågan möts. Det är glädjande eftersom det även speglar sig i intäkterna, säger vd Johan Dennelind.

Men Johan Dennelind är inte lika nöjd när det gäller Eurasien, länder som Kazakstan och Uzbekistan. Där är ju Teliasonera indraget i pågående brottsutredningar om korruption. Nu går det också sämre rent affärsmässigt och omsättningen minskar för första gången.

– Det är ganska drastiska effekter av dels rysslandskrisen, rubeleffekten och lägre oljepriser som slår igenom på ekonomierna där borta och även, naturligvis på invånarna och våra kunder.

– Vi måste ligga väldigt nära och se till att vi inte drar på oss förstora kostnader och kan parera på kostnadssidan.

Är du mycket orolig för det området?

– Vi ska vara oroliga. Det har skett en drastisk försämring på väldigt kort tid som en följd av rysslandskrisen. Det är svårt att värdera, så där måste vi verkligen ha koll nu, säger Johan Dennelind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".