Ukrainas president Petro Porosjenko, Kiev. Foto: TT
Foto: TT

Trots miljardhjälp - Ukraina i akut behov av mer pengar

IMF på plats i Kiev - förhandlar om mer pengastöd
1:08 min

Den krisdrabbade ukrainska ekonomin har fått en tillfällig lättnad. USA har nu beviljat landet ett lån på två miljarder dollar. Men Ukraina behöver ändå mycket mer krediter om landet ska undvika kollaps.

Lånegarantin från USA kommer dagen efter att EU beviljat Ukraina ett lån i samma storleksordning, på 1,8 miljarder euro.

Dessutom har Kanada utlovat 200 miljoner dollar. Totalt handlar det om ett tillskott för regeringen i Kiev på motsvarande runt 35 miljarder kronor.

Både EU och USA säger sig sig vara öppna för att ställa upp med ännu mer pengar längre fram. Och det behövs, bara i år måste Ukraina använda 10 miljarder dollar för låneåterbetalningar.

Samtidigt uppgår centralbankens reserver till bara åtta miljarder dollar, vilket för ett land stort som Ukraina är nästan ingenting.

Just nu finns det representanter för Internationella valutafonden, IMF, i Kiev som förhandlar om större pengastöd. Gemensamt för alla långivare är att de i utbyte kräver omfattande reformer, inte minst åtgärder mot den grasserande korruptionen.

Bland annat på grund av kriget i öster befinner sig Ukrainas ekonomi närmast i fritt fall, förra året sjönk BNP med 8 procent.

Relaterat

Mer om Ukraina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".