Göran Hägglund fotograferar journalisterna vid sin pressträff. Foto: TT
1 av 3
Göran Hägglund fotograferar journalisterna vid sin pressträff. Foto: TT
Göran Hägglund. Foto: TT
2 av 3
Göran Hägglund. Foto: TT
Göran Hägglund meddelar att han avgår som partiledare för Kristdemokraterna. Foto: TT
3 av 3
Göran Hägglund meddelar att han avgår som partiledare för Kristdemokraterna. Foto: TT

Hägglund avgår: "Alf Svensson kommer tycka att jag är en vekling"

"Jag har varit med i väldigt många år"
1:45 min

Tre minuter innan presskonferensen började kom beskedet via Göran Hägglunds twitterkonto: ”Jag lämnar uppgifterna som partiledare för Kristdemokraterna”.

Motiveringen kom sedan vid en välbesökt presskonferens som inleddes med att Hägglund själv tog en bild på den samlade presskåren. 

– Elva år är ungefär vad man orkar med, och det är dags att bygga inför valet 2018, förklarade Hägglund. Han tillade sedan att hans företrädare Alf Svensson, som satt på posten i 31 år, troligen kommer att tycka att han är en vekling.

När det gäller efterträdare vill Hägglund inte alls prata om namn. Han hänvisar till att han kommer att be partistyrelsen hålla ett extra riksting under våren, för att välja en ny partiordförande.

En av frågorna han fick vid presskonferensen var varför han lanserade en ny integrationspolitik så nära inpå sin avgång.

-Det är inte min politik, svarade Hägglund. Det är partiets politik som många varit med att utforma.

Apropå tidpunkten för avgången säger Hägglund att det i någon mening är olämpligt att avgå vid varje tillfälle.

– Medan andra anser att det alltid är lämpligt, tillägger han.

När det gäller vad som är det viktigaste han har utfört har Hägglund tänkt igenom sitt svar:

-Det är avskaffandet av fastighetsskatten. Det förändrade tillvaron för många och hade också styrkan som fråga att den talade till plånboken men också bottnade i en politisk värdering. Det var kanske den fråga som avgjorde valet 2006.

Ekots reporter Tomas Ramberg frågar Hägglund vilket som var hans bästa val.

-Det som var roligast var valsegern 2006. Vi hade gjort något alldeles nytt. Det var en speciell upplevelse. Samtidigt var det också stort att vi lyckades upprepa det 2010.

Kristdemokraterna har under alla Hägglunds år haft svårt att växa som parti, och ta sig till de höjder som partiet hade under Alf Svenssons dagar. Det förklarar Hägglund såhär:

 -Under de här åren har den politiska terrängen förändrats ganska snabbt och ganska mycket. Moderaterna har förändrats och förnyats och konkurrensen blev svårare. Att vi var i regeringsställning under 8 av mina 11 år,  påverkar också.

Linda Thulin
linda.thulin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".