Boko Haram, Nigeria
Flera stater får kritik för att de misslyckas med att garantera säkerheten åt sin befolkning, enligt Human rights watch. Foto: TT

Human rights watch: Stor risk att terrorn ökar

Ny dyster rapport från Human rights watch
1:23 min

Staters brott mot mänskliga rättigheter riskerar att spä på extremismen. Det varnar människorättsorganisationen Human rights watch för i sin årsrapport. Organisationen är också kritisk till hur många länder hanterar extremister, bland annat unga män som reser till Irak och Syrien för att strida med IS.

2014 var ett våldsamt år. Islamiska staten, gruppen IS, utropade ett kalifat i Mellanöstern. Människor har dödats eller fått fly sina hem.

Stater runt om i världen har misslyckats med att säkerhet åt sin befolkning. Extremistgrupperna runt om i världen blir bara fler och starkare, konstaterar människorättsorganisationen Human rights watch.

Både rörelser som Islamiska staten och Boko Haram i Nigeria påverkar säkerheten i världen. Det gör även enskilda radikaliserade personer, som vid terrorattentaten i Paris nyligen

När länder som Sverige inte har någon plan för att hantera att personer rekryteras för att strida och döda på platser där mänskliga rättigheter redan kränks, så är risken stor att terrorn i världen ökar.

Både FN och enskilda stater får stark kritik för sin flathet. Det räcker inte med militära aktioner, världens ledare måste också agera mot växande extremistgrupper, kräver Human rights Watch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".