Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i Kristdemokraterna, och Lars Adaktusson i EU-parlamentet. Foto: TT
Foto: TT

Ramberg om Hägglund: Det räcker inte att vara trevlig

"Det blir ett intressant partiledarskifte"
0:50 min

Öppet vem som tar över i KD efter Hägglund, skriver Thomas Ramberg. 

I politiken räcker det inte att vara trevlig, det är Göran Hägglund ett bra exempel på. Facit av Göran Hägglunds tid som partiledare är att Kristdemokraterna halverats. Valet innan Hägglund tog över hade partiet fått 9,15 procent av väljarna i valet 2002. Efter ett decennium med Hägglund i toppen har väljarandelen halverats till 4,57 procent.

Kristdemokraterna finns kvar i riksdagen därför att tillräckligt många väljare som egentligen föredrar andra borgerliga partier har valt att stödrösta på partiet. Den egna kärnan räcker inte till.

Väljarflykten var nära att bli Hägglunds fall redan 2011. Men KD-ledaren valde att ta en öppen strid mot sina kritiker och vann en seger som befäste hans auktoritet. Trots fortsatta väljarförluster kunde Hägglund därför kosta på sig lyxen att själv välja när han skulle avgå.

Han berättar att han bestämde sig under juldagarna, samtidigt som han och de andra partiledarna sydde ihop decemberöverenskommelsen. Det uteblivna extravalet underlättade.

Hägglunds politiska testamente är förstås inte bara en rad valnederlag. Han tog in sitt parti i regeringen och var socialminister i 8 år. Han var drivande för att ta bort fastighetsskatten, avreglera apoteket och få ut huvudvärkspulver i livsmedelsbutikerna.

Han fick igenom mini-varianter av några klassiska kristdemokratiska hjärtefrågor. Som ett mindre vårdnadsbidrag i kommunerna och en begränsad avdragsrätt för gåvor till bland annat kyrkliga hjälporganisationer.

Kristdemokraterna sticker ut bland allianspartierna som det enda icke-liberala partiet och avviker i ett antal värdefrågor. Ändå har Hägglund varit en lojal Allians-arbetare som sällan fronderat öppet mot de andra borgerliga partiledarna. Det stora undantaget, som belyser Kristdemokraternas särart, var äktenskapsfrågan.

Hägglund vägrade att gå med på könsneutrala äktenskap och regeringen tvangs avstå från att lägga något förslag. Riksdagen tog över frågan och genomförde reformen mot Kristdemokraternas vilja.

Men Göran Hägglund har också förändrat Kristdemokraternas politik. I EU-frågan har han gått frånstor entusiast till sval kritiker av överstatlighet. Han har lyft försvarsfrågan och fört partiet närmare Nato. Och på sistone har han ändrat invandrings- och integrationspolitiken i restriktiv riktning.

Han har själv sammanfattat sin politiska inriktning som att han vill företräda "verklighetens folk". Hägglund hoppades att den nya politiken skulle dra konservativt lagda väljare från Moderaterna. Hittills har Jimmie Åkesson lyckats bättre med den uppgiften än Hägglund.

Det är en öppen fråga vem som nu ska ta över efter Göran Hägglund. Det kan bli rentav bli politisk strid om saken. De värdekonservativa grupper som 2011 misslyckades med att avsätta Hägglund ser nu sin chans att komma igen.

Ungdomsförbundet hör också dit. Den delen av partiet skulle kunna samlas bakom namn som Ebba Busch Thor från Uppsala eller EU-parlamentarikern Lars Adaktusson.

De som vill fortsätta Hägglunds mera allmänborgerliga politiska inriktning kan i stället samlas bakom namn som partisekreteraren Acko Anckarberg, förre bostadsministern Stefan Attefall eller den ekonomisk-politiske talesmannen Jakob Forssmed.

Det blir svårare att hitta ett namn som kan samla hela partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".