Namninsamling inom s för folkomröstning

Uppdaterad 16:15
Socialdemokraterna kommer med största sannolikhet att tvingas till medlemsomröstning som gäller om partiet ska arbeta för att beslutet om EU:s nya grundlag ska avgöras genom en folkomröstning. Beslutet om namninsamlingen lämnades på tisdagen av riksdagsman Sören Wibe.

– Vi har beslutat om att försöka få till stånd en allmän medlemsomröstning inom partiet. Den fråga som vi tycker bör ställas är: bör socialdemokraterna rekommendera att förslaget till ny konstitution för EU ska avgöras i en allmän folkomröstning, sa Sören Wibe på en presskonferens i Stockholm.

Det här betyder att det som den socialdemokratiska partiledningen minst av allt önskar sig nu är i gång. Över hela landet kommer nu socialdemokrater att engagera sig för att samla in de 6 817 namn som krävs för att partiet ska anordna en medlemsomröstning.

Historisk händelse
Om det blir en medlemsomröstning så är detta en historisk händelse. Socialdemokratiska partiet har bara haft sådana medlemsomröstningar sex gånger, senast 1922. Tidigare medlemsomröstningar har bland annat gällt storstrejker och uteslutning av medlemmar.

Men de medlemsomröstningarna kom till på initiativ av den socialdemokratiska partiledningen. Det här kan bli första gången partimedlemmarna tvingar fram en sådan här omröstning.

Alla namn måste kollas
Den socialdemokratiska partiledningen vet än så länge inte exakt hur en sådan här omröstning ska gå till.

Klart är att om det blir en medlemsomröstning så måste varje namn – socialdemokraterna har ungefär 140 000 medlemmar – kontrolleras hos den lokala arbetarkommunen. Något central medlemsregister finns nämligen inte. Det beror på att under andra världskriget så kunde ett centralt medlemsregister i fel händer vara lika med en dödsdom.

Det blir nu den socialdemokratiska partistyrelsen som får ta ställning till exakt hur medlemsomröstningen ska gå till. Enligt socialdemokratiska EU-kritiker behöver medlemsomröstningen inte vara klar förrän sent i höst, innan riksdagen strax före jul planerar att fatta beslut om EU:s nya grundlag.

”Regeringen måste följa utslaget”
Om socialdemokratiska partimedlemmar säger ja till en folkomröstning anser Sören Wibe att regeringen måste följa det utslaget.

– Formellt är man inte bunden till utslaget mer än man är bunden till kongressbeslut, men skulle man gå emot resultatet i en eventuell medlemsomröstning så vore det moraliskt och politiskt förödande för partiet. 

Och det är här den socialdemokratiska regeringens problem ligger. Regeringen har nämligen gjort upp med de borgerliga partierna om att inte ha någon folkomröstning och istället strax före jul låta riksdagen avgöra frågan om EU:s nya grundlag.

”Vi får se var det slutar”
På en hemsida finns blanketten klar för dom socialdemokrater som stödjer kravet på folkomröstning och när antalet namn kommit upp i 6 817 är det dags för det socialdemokratiska partiet att börja administrera den omröstning partiledningen inte vill ha.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog är motståndare till en folkomröstning men för henne är det nu bara att acceptera vad medlemsomröstningen kan leda fram till.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog är motståndare till en folkomröstning men måste nu acceptera medlemsomröstningen.

– Det är bra att vi har en möjlighet att ta den sortens initiativ. Samtidigt så är stadgarna skrivna i en helt annan tid. Det kanske hade sett annorlunda ut om vi hade formulerat stadgarna idag.

Vill du ändra stadgarna?

– Absolut inte. Jag bara konstaterar att vi har det här i stadgarna. Det är bra och vi får se vad det slutar i helt enkelt, säger Marita Ulvskog.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista