Han blir nationell samordnare för att hjälpa människor som tigger

1:29 min

För att hjälpa bland annat människor från Rumänien och andra EU-länder som tigger i Sverige har regeringen idag utsett en nationell samordnare. Det är tidigare statssekreteraren Martin Valfridsson som får uppdraget.

– Jag vill träffa handläggare i kommunerna som arbetare med den här gruppen av människor för att hjälpa och underlätta situationen för dem, men jag vill också träffa de som fattar de politiska besluten i frågorna, säger Martin Valfridsson och fortsätter:

– Där har jag att dels titta på frågan vad som görs och hur de olika aktörerna kan samverka bättre för att sprida goda exempel mellan ideella organisationer och kommuner.

Det är den utsatta situationen för tiggande, främst bland romer med rumänskt medborgarskap som tillfälligt kommer till Sverige, som lett till regeringens beslut att nu alltså låta en samordnare försöka underlätta samarbete mellan exempelvis kommuner och frivilligorganisationer, såväl i Sverige som internationellt.

Enligt Martin Valfridsson handlar det om ett långsiktigt tänk där man ska försöka stimulera kontakter mellan kommuner och ideella och organisationer i Sverige och lokala organisationer i till exempel Rumänien.

–  Förhoppningsvis ska det här arbetet kunna leda till en långsiktigt bättre situation för den här gruppen av människor, säger han.

Martin Valfridsson var tidigare statssekreterare. Han har även varit rättsråd i Bryssel och domare. Hur snart hans arbete som nationell samordnare kan ge synbar effekt på gatorna är dock naturligtvis svårt att säga, menar barn-, äldre- och jämnställdhetsminister Åsa Regnér.

– Jag tror man ska vara väldigt ödmjuk inför den här uppgiften. Det är stora strukturella problem och frågor som finns i botten, säger hon.