Olof Frånstedt, före detta chef för kontraspionaget på Säpo, och Stig Bergling. Foto: TT / Sveriges Radio
Olof Frånstedt, före detta chef för kontraspionaget på Säpo, och Stig Bergling. Foto: TT / Sveriges Radio

Förre spionchefen på Säpo: Stig Bergling var en snobb

"Han slog ihop klackarna och gjorde honnör"
2:18 min

Spiondömde Stig Bergling har avlidit, 77 år gammal. Bergling spionerade för Sovjetunionens räkning på 1970-talet och avslöjade både försvarshemligheter och detaljer om Säkerhetspolisen. Dåvarande chefen för Säpos kontraspionage, Olof Frånstedt, fattade tidigt misstankar mot Stig Bergling. 

– Jag blev väldigt tveksam över hans person när jag först träffade honom. Han slog ihop klackarna och gjorde honnör på mitt tjänsterum, och det var inte sådant som man gjorde där. Vi kunde komma i gymnastikskor och träningsrock, men han var en snobb och det var därför han fick penningbehov också, säger Olof Frånstedt.

Stig Bergling började arbeta på Säpo 1969 och dömdes tio år senare till livstids fängelse för grovt spioneri. Han pekade bland annat ut var svenska försvarsanläggningar fanns, och skadan var mycket stor, enligt Olof Frånstedt.

– För det första lämnade han ut konkreta uppgifter ur papper som han hade stulit på Försvarsstaben, och för det andra personuppgifter om både Försvarsstaben och Säkerhetspolisen.

1987 rymde Bergling under en permission från fängelset och bodde sedan utomlands bland annat i Sovjetunionen och i Libanon. 1994 kom han tillbaka till Sverige frivilligt av hälsoskäl och satt ytterligare tre år i fängelse.

I en intervju i P4 Sörmland 2003 berättade Stig Bergling varför han blev spion.

– För min del var det kanske lite obetänksamt. Jag var militärobservatör i Beirut och det var en glad stad, och så fick man reda på att ryssarna hade en väldigt trevlig militärattaché som gärna pratade med utländska officerare. Jag fick väl ett infall och besökte honom och på den vägen blev det. Så här i efterhand inser man att det var helt vansinnigt, sade Stig Bergling.

Han sa också att han var illa omtyckt på Säpo.

– I stället för att få sparken blev jag befordrad. Jag blev chef för hela expeditionen för ryska roteln där alla rapporter passerade, allting skulle få min signatur, berättade han vidare 2003.

Det var den israeliska säkerhetstjänsten som grep Stig Bergling och Säpochefen Olof Frånstedt berättar varför det inte skedde tidigare.

– Då hade vi inte haft någon spion.

Hur menar du då?

– Om vi hade agerat genast hade vi hindrat spioneri förstås, men vi hade inte kunnat sätta fast honom på det vi hade, där var Mossad avgörande.

Stig Bergling var svårt Parkinsonsjuk och avled, 77 år gammal, för några dagar sedan, skriver Dagens Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".