Vladimir Putin avnjuter en öl. Foto: Yana Lapikova/AFP.
Foto: Yana Lapikova/AFP.

Ryssarna dricker mindre öl – Carlsberg stänger bryggerier

Nedskrivningar på nästan 900 miljoner
1:03 min

Den danska ölproducenten Carlsberg stänger ner två av sina tio bryggerier i Ryssland. Detta kommer kosta företaget motsvarande 875 miljoner svenska kronor i nedskrivingar, meddelar företagsledningen i ett pressmeddelande idag.

De två fabrikerna som ligger i städerna Chelyabinsk och Krasnoyarsk har varit ur produktion sen i september förra året men nu har alltså Carlsberg bestämt sig för att stänga ner dem permanent.

En fallande rysk marknad och en minskad efterfrågan på öl ligger bakom beslutet som 500-600 medarbetare kommer drabbas av. Ölproducenten har också, sen i början av året, infört ett anställningsstopp och fryst lönerna för att skydda sig mot den ekonomiska avmattningen i Ryssland.

Carlsberg är idag Rysslands ledande bryggeri med en marknadsandel på 39 procent men stängningen av de två fabrikerna innebär att man kommer minska sin kapacitet med 15 procent.

Än så länge kommer försäljnings- och distributionsavdelningarna finnas kvar på de två fabrikerna, säger presschefen Jens Bakke till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Han tillägger att man inte kan säga något om framtiden men att man inte planerar i nuläget för att stänga ner fler fabriker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".