Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Skarp kritik mot mindre pengar till domstolarna

Anne Ramberg: Olyckligt och oklokt
1:07 min

Regeringens planer på att minska anslagen till domstolarna med nästan 200 miljoner kronor får nu stark kritik. Antalet mål har ökat de senaste åren och Advokatsamfundet varnar för längre väntetider både för brottsoffer och personer i häkte.

– Det är väldigt olyckligt och oklokt. Rättssäkerheten riskerar att sjunka, säger Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet.

Även Domstolsverket varnar för längre väntetider om anslagen minskas. Inför i år hade myndigheten begärt 250 miljoner kronor mer i anslag per år, men enligt regeringens budgetproposition blir det 180 miljoner mindre från och med 2016.

Enligt Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren är läget ute på domstolarna redan pressat.

– Vi har under en lång rad år haft en kraftig ökning i måltillströmningen. Så redan idag har vi ett högt arbetstryck, säger han och fortsätter:

– Samtidigt ser vi särskilt inom brottsmålsprocesserna mer av stora, komplexa mål som är dyrare att hantera.

Rättsväsendet har fått mer pengar de senaste åren, men Advokatsamfundets Anne Ramberg konstaterar att det främst är polisen som har fått större resurser.

– Då måste det följa vidare i rättskedjan. Åklagare och domstolar också få resurser så att man kan avgöra de mål som kommer in, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".