Margot Wallström. Foto: Annika af Klercker/TT.
Foto: Annika af Klercker/TT.

Margot Wallström: Svagare än önskat

"Det försämrar Rysslands redan dåliga ekonomi"
2:08 min

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som är på besök i USA, säger att språket i uppgörelsen blev svagare än vad Sverige hade önskat. Men att hon är nöjd över EU:s enighet. Hon hoppas att förlängda och utökade sanktioner ska sätta ytterligare press på rysk ekonomi.

– Vi hoppas att det fortsatt ska få effekt som en tydlig politisk signal från EU:s håll men det får också effekter ekonomiskt. Det här innebär att alla de som idag handlar med Ryssland tänker sig väldigt noga för. Det är klart att det försämrar Rysslands redan dåliga ekonomi, säger utrikesminister Margot Wallström.

Den svenska utrikesministern var inte med på EU:s möte, men har diskuterat sanktioner mot Ryssland med den amerikanske utrikesministern John Kerry idag i Washington.

Efter det mötet sa hon att de är överens om behovet av stöd till Ukraina och sanktioner mot Ryssland.

Wallström säger att det blev en "ganska svår diskussion" med Grekland, som pressades av de andra EU-länderna att stödja utökade sanktioner.

– Jag tror att Grekland intog en ganska extrem position från början och det krävdes en ordentlig diskussion. Det var ganska olika utgångspunkter och ståndpunkter till att börja med, säger Margot Wallström.

Vad var det som övertygade Grekland?

– Jag tror att de förmodligen kände att det här var ett viktigt möte. Språket blev lite svagare än vi hade önskat men det gällde att ge och ta, säger utrikesministern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".