Foto: TT
Foto: TT

EU skärper sanktioner mot Ryssland

Kan bli sanktioner mot nya typer av företag
1:46 min

EU:s utrikesministrar enades på sitt möte i Bryssel på torsdagskvällen om nya sanktioner mot Ryssland på grund av raketangreppen mot Mariupol.

– Vi har bestämt att inom en vecka ta fram nya förslag om sanktioner mot enskilda personer och företag, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Förslagen kan beslutas när EU:s utrikesministrar möts den 9 februari.

Dessutom bestämde utrikesministrarna att nuvarande sanktioner mot personer och företag förlängs fram till september då det avgörs om sanktonerna ska förlängas ytterligare eller ej.

De sanktionerna riktar sig mot företag i bank- och energisektorn. När det gäller de enskilda personerna handlar det om reseförbud och frysning av tillgångar.

Den tredje delen i kvällens beslut är att föreslå ytterligare möjliga åtgärder. Det kan då handla om sanktoner mot andra slags företag än de som i dag finns på listan.

Den stora och nervösa frågan i dag var om EU-länderna skulle bli eniga eller ej. Den nya grekiska regeringen hade visat ett klart motstånd mot att införa sanktioner och när det gäller utrikespolitik måste alla EU:s 28 länder komma överens.

Men efter fyra timmars möte hade grekerna övertalats att ställa in sig i ledet.

– En sak är jag glad över och det är att vi höll samman vilket jag alltid sagt är vår styrka, säger Federica Mogherini.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".