Göran Hägglund. Foto: Marc Femenia/TT.
Göran Hägglund meddelade sin avgång tidigare i dag. Foto: Marc Femenia/TT.

Då utses Göran Hägglunds efterträdare

"Det ska komma fram en ny fantastisk partiledare"
1:31 min

Lördag den 18 april har Kristdemokraterna sitt extra riksting för att välja Göran Hägglunds efterträdare, erfar Ekot. Beslut väntas fattas av partistyrelsen som har möte i morgon.

Det råder delade meningar i Kristdemokraternas partistyrelse om hur valet av den nya partiledaren ska gåt till. David Lega och Sara Skyttedal sitter båda i Kristdemokraternas partistyrelse.

– Jag ser gärna att valberedningen får börja den här processen nu. Att i dialog med distrikten och lokalavdelningarna hitta den kandidaten som vi tillsammans kan samla mest stöd för, säger  David Lega.

– Det låter som att David förordar en mer sluten process. Vi ska ju ha partistyrelsesammanträde imorgon där jag och David sitter med. Där hoppas jag att man kan gå vidare med en öppen process där även medlemmarna och gräsrötterna kan inkluderas, säger Sara Skyttedal.    

Göran Hägglund meddelade på torsdagen att han kommer att lämna posten som partiledare för Kristdemokraterna efter 11 år. Enligt honom själv var det ett beslut som vuxit fram under den senaste månaden och som i dag landade i att han kommer att avgå.

– Jag kommer imorgon att föreslå Kristdemokraternas partistyrelse att inkalla ett extra riksting under våren för att välja en ny partiledning, sade Göran Hägglund på presskonferensen under torsdagen.

Enligt vad Ekot erfar kommer partistyrelsen imorgon att besluta om ett extra riksting lördagen den 25 april för att välja en ny partiledare.

Än finns det inga officiella nomineringar till partiledarposten.

Men partisekreteraren Acko Ankarberg, EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, gruppledaren Emma Henriksson och förre bostadsministern Stefan Attefall lyft fram som tänkbara efterträdare av ledande kristdemokrater som Ekot har talat med nu under kvällen.

Även Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala och Jakob Forssmed, ekonomiskpolitiske talesperson nämns i spekulationerna. Det bedöms vara en styrka att nästa partiledare sitter i riksdagen men inte en nödvändighet.

Acko Ankarberg Johansson, Emma Henriksson och Ebba Busch Thor frågades alla ut i torsdagens Aktuellt i SVT. Ingen av dem stängde då dörren för att ta över efter Göran Hägglund.

Göran Hägglund hade idag inga kommentarer om vem han hoppas på som sin efterträdare.

– Det är inte min sak att avgöra, utan det här ska partiet ha en process omkring och sen ska det komma fram en ny fantastisk partiledare som ska leda Kristdemokraterna framöver.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".