Ledaren för spanska vänsterpartiet Podemos Pablo Iglesias. Foto: Cristina Quicler/TT
1 av 2
Podemos ledare Pablo Iglesias. Foto: Cristina Quicler/TT
Syrizas ledare Alexis Tsipras och Podemos ledare Pablo Iglesias. Foto: Lefteris Pitarakis/TT.
2 av 2
Syrizas ledare Alexis Tsipras och Podemos ledare Pablo Iglesias har mycket gemensamt. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Vänsterparti på frammarsch också i Spanien

"Tidigare skrattade jag åt Podemos, nu överväger jag att rösta på dem"
2:46 min

I Madrid anordnar det nya vänsterpartiet Podemos i morgon, lördag, en stor manifestation under namnet En marsch för förändring. Podemos har vuxit snabbt och spås kunna bli det största partiet i det spanska parlamentsvalet senare i år, inte minst efter grekiska vänsterpartiet Syrizas valseger förra helgen. 

Efter flera år av hög arbetslöshet, åtstramningsåtgärder och korruptionsskandaler har många spanjorer tröttnat.

– Tidigare skrattade jag åt Podemos, men nu överväger jag att rösta på dem eftersom jag vill se en förändring, förklarar den 35-årige Madridbon Pablo Almarcha.

Han utbildade sig till skogsingenjör och hann jobba några år innan krisen kom ikapp och han förlorade sitt jobb. Nu lever han på sparpengar, hjälp från familjen och olika ströjobb.

Det nya vänsterpartiet Podemos, som betyder "vi kan" bildades för ett år sedan av statsvetare vid universitetet Complutense i Madrid, däribland Pablo Iglesias som snabbt blivit en stark ledare för partiet, som också till stor del består av de protestgrupper, Los Indignados, som växte fram i Spanien under protesterna 2011.

Enligt opinionsundersökningar ligger Podemos runt 28 procent och Syrizas valseger i Grekland förväntas stärka dem, eftersom de både partierna har en del gemensamt, som att de vill skriva ned statsskulden och pratar i termer av folket mot eliten.

Men oavsett hur det går för Podemos i valet så har de redan rört om i den politiska grytan och skakat om de etablerade partierna, säger statsvetaren Máriam Martínez-Bascuñán från universitetet Autónoma i Madrid, som tillägger att det är en intressant tid då alla plötsligt pratar politik:

– Om det fanns en termometer som kunde mäta politiseringen just nu skulle den visa på en mycket hög nivå.

Och även om många spanjorer, precis som grekerna, vill ha förändring så är det inte alla som tycker att Podemos är lösningen.

– Jag gillar inte populisterna. Jag gillar inte enkla lösningar på svåra problem, säger kontoristen Ana.

Hon kommer att rösta på regeringspartiet, högerpartiet Partido Popular, vars ledare Mariano Rajoy har kallat Podemos för "ett farligt politiskt experiment".

Det spanska valåret är alltså redan i full gång och på lördag anordnar Podemos La marcha del cambio i Madrid, en manifestation för förändring av den spanska politiken, med budskapet "el momento es ahora" - tiden är kommen! och José Sanchez-Sanz, som kandiderade för Podemos i EU-valet i våras, ser det som en stor folkfest.

– Vare sig man man röstar på Podemos eller inte, kan man komma och fira att valen i år kan leda till stora förändringar, sa José Sanches-Sanz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".