Centerledaren Annie Lööf. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Centerpartiet följer allianskollegor med ett migrationspolitiskt utspel.Foto: Claudio Bresciani/TT

C: Asylmottagandet kan bli mycket bättre

"Vi vill förbättra integrationen"
1:59 min

Centerpartiet vill att kommunerna ska få full ersättning för alla kostnader kopplade till asylmottagande istället för dagens schablonbelopp som partiet menar är för låga. Förslaget ingår i den rapport om integration som kommer att vara huvudnumret under Centerpartiets kommundagar, som inleds i dag i Norrköping.

– Flyktingmottagandet måste bli väldigt mycket bättre i Sverige. Det är väldigt många små kommuner, framförallt på landsbygden som går på knäna. Över en dag kan man få väldigt många som kommer som man ska erbjuda skolgång, värdigt boende och snabba insatser. Och de vill gärna göra detta men de känner stor frustration över att de inte blir kompenserade av staten, säger partiledaren Annie Lööf.

När Centerpartiet samlas till sina kommundagar i Norrköping i dag är det integration som är temat. Partiet kommer att presentera en rapport med 20 förslag för bättre integration. Till exempel vill partiet att kommunerna ska ersättas för alla kostnader kopplade till att ta emot en asylsökande i kommunen.

I dag ersätts kommunen med ett schablonbelopp, som Annie Lööf menar är för lågt.

– Dels är schablonbeloppet i dag för lågt och dels räknas alla kostnader inte in i detta, det behöver man se över. När vi lägger detta skarpt i den budget så kommer vi att återkomma med hur det ska finansiseras, men det är runt en miljard som det diffar ute i kommunerna och som kommunerna själva får betala.

Centerpartiet följer alltså sina allianskollegor med ett migrationspolitiskt utspel. Tidigare har Folkpartiet till exempel presenterat förslag på hårdare krav på jobb för att få återförenas med anhöriga och för att få permanent uppehållstillstånd. Kristdemokraterna har presenterat förslag få fler tillfälliga uppehållstillstånd och att dra in dagersättningen för de asylsökande som väljer eget boende.

Men Annie Lööf menar att det integrationen som är det viktiga.

– Centerpartiet vill ju inte begränsa migrationen. Vi står upp för den reglerade invandringspolitik som vi har i Sverige i dag. Vi vill i stället förbättra integrationen så att vi ser till att de människor som kommer till vårt land snabbt kommer i arbete, lär sig svenska snabbt och att man ser till att man bygger bostäder så att man får ett värdigt mottagande.

–  Vi vill hellre lägga krutet på integration än att börja diskutera volymer, säger Annie Lööf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".