Demonstration mot den planerade oljeledningen XL. Foto: Nicholas Kamm/TT.
Det har varit många demonstrationer mot oljeldningen. Foto: Nicholas Kamm/TT

Kongressen pressar Obama med oljeledning

Obama inväntar fler utredningar
2:09 min

Den första maktkampen i USA:s kongress mellan den nya republikanska majoriteten och president Barack Obama trappas upp. Det gäller en kontroversiell oljeledning, Keystone XL.

I går sa senaten, som har republikansk majoritet sedan årsskiftet, ja till projektet.

62 senatorer röstade ja, 36 sa nej till Keystone XL, en ledning för olja från Kanada i norr ner till Mexikanska golfen i söder. Oljeledningen har skapat kontroverser i åratal i USA - om vilka miljöeffekter den har och hur många jobb den kan bidra med.

Ett ja eller nej till att förlänga den har också utrikespolitiska konsekvenser eftersom Keystone passerar landgränsen till Kanada och byggs av ett kanadensiskt konsortium. Kanadensiska regeringen ligger på för att få ett ja från USA.

President Barack Obama har dragit ut länge på ett beslut och inväntat och inväntar fortfarande nya utredningar. USA:s miljörörelse ser presidentens svar som ett sorts prov på hur miljövänlig han är.

Nu har den nya republikanska majoriteten bestämt sig för att försöka få presidenten att bekänna färg och har drivit fram beslut i kongressen de senaste veckorna. Nyligen sa majoriteten i representanthuset ja till Keystone XL och i går gjorde senaten samma sak. Nu samordnar sig republikanerna i båda kamrarna.

President Obama har redan sagt att han tänker lägga in sitt veto.

Den nye ledaren i senaten, republikanen Mitch McConnel hoppas att han ska tänka om.

Obamas eget utrikesdepartement säger att oljeledningen kan ge 42 000 nya jobb och har liten eller ingen påverkan på miljön - uppgifterna är alltså omtvistade.

Det krävs två tredjedels majoritet i båda kamrarna för att vinna över presidentens veto, knappast sannolikt, men republikanerna överväger försöka villkora andra beslut presidenten vill ha stöd för med ett ja till oljeledningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".