Människor i Dresden har samlats för en festival för tolerans och öppenhet.
Människor i Dresden har samlats för en festival för tolerans och öppenhet. Foto: TT.

Utbrytargrupp från Pegida

"Det kommer handla om direkt demokrati"
1:43 min

Den tyska Pegidarörelsen i Dresden splittras. Några styrelsemedlemmar som tidigare i veckan hoppade av Pegida meddelar nu att de ska demonstrera vidare under nytt namn.

– Det kommer handla om direkt demokrati, men vi kommer säkert också ha med temat kontrollerad invandring på programmet, säger den förre styrelsemedlemmen i föreningen Pegida, Rene Jahn.

Jahn startar nu tillsammans med fyra andra före detta Pegida-medlemmar en ny proteströrelse i Dresden.

Exakt vad det handlar om, och hur kraven på vad man kallar "kontrollerad invandring" kommer att se ut är i nuläget inte klart. Men ubrytarna från Pegida säger att paroller om hot om påstådd islamisering av det tyska samhället ska tonas ner i den nya rörelsen.

Utbrytargruppen har planerat att genomföra sin första demonstration i Dresden måndagen den nionde februari, samtidigt som resterna av Pegida, som ju står för "Patriotiska européer mot islamiseringen av väst" också har för avsikt att demonstrera då.

Splittringen av den antimuslimska rörelsen, som i mitten av januari samlade cirka 25 000 deltagare på en enskild demonstration och som blev Tysklands största inrikespolitiska fråga under några veckor, kommenteras flitigt av tyska politiker och experter.

En del menar att detta är slutet för rörelsen, andra hävdar att en rörelse som till exempel inte längre lika entydigt riktar sig mot en religion har större chans att överleva.

I kväll demonstrerar den Pegida-nära rörelsen Legida i Leipzig igen. Enligt till exempel den lokala säkerhetspolisen i Sachsen går fler högerextremister med i Legidas demonstrationståg än i Dresden.

Även i andra tyska städer kommer Pegida-nära grupper fortsätta demonstrera nästa vecka. Hittills är det dock bara i Dresden och i viss mån Leipzig som rörelsen dragit mycket folk till sina demonstrationer.

Sammanlagt har långt över 100 000 tyskar under Pegidas existens också deltagit i motdemonstrationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".