Jan Johansson är SCA:s vd. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Vd Jan Johansson förnekar att resan till Brasilien var en nöjesresa. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Riksenheten mot korruption utreder SCA-härvan

"Min skyldighet att inleda en förundersökning"
2:01 min

Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning gällande de senaste turerna kring SCA.

– Vi har tittat djupare på vissa saker och kommit fram till att det kan finnas anledning att anta att det finns ett brott som faller under allmänt åtal och då är det min skyldighet att inleda en förundersökning, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Thomas Forsberg vill just nu inte gå in på vilken brottsrubricering det handlar om. Men grunden till hans beslut ligger i Svenska Dagbladets och nyhetssajten N360s granskning de senaste månaderna om hur SCA:s ledning utnyttjat företagets privatjet.

Det ska bland annat handla om påkostade jaktresor och resor där familjemedlemmar följt med utan tydligt affärssyfte. Den senaste resan, som Svenska Dagbladet avslöjade, gick med vd:n Jan Johansson till fotbolls-VM i Brasilien i somras och ska ha kostat tre miljoner kronor.

– Det handlar ju i mångt och mycket om hur man hanterat bolagets pengar, förmåner och liknande. Det är sånt vi tittat närmare på, säger Thomas Forsberg

Thomas Forsberg vill inte heller gå in på vilka personer som är föremål för brottsmisstankarna. Förra veckan meddelade SCA:s styrelseordförande Sverker Martin Löf att han lämnar sina uppdrag inom industrivärlden, däribland SCA. Vd:n Jan Johansson vill ännu inte kommentera förundersökningen men sa tidigare idag, innan den blev känd, att han tänker sitta kvar som vd.

– Det har naturligtvis varit jättejobbigt för mig. Jag har ju funderat kring det här i princip varje dag, men jag känner att jag har väldigt starkt stöd internt och även stora kunder som hört av sig och gett mig sitt stöd.

Kan du sitta kvar som vd?

– Det är ju styrelsen som avgör i slutändan. Men eftersom jag har ett så starkt stöd internt bland facket och bland kunderna såväl som de större aktieägarna känner jag att jag kan fortsätta och bidra till företagets fina utveckling, säger Jan Johansson.

SCA skriver i ett pressmeddelande på fredagskvällen att de kommer att bistå utredningen och samarbeta kring förundersökningen, i övrigt kommer de inte kommentera ärendet vidare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".