Foto: TT/SR
Foto: TT/SR

Tomas Ramberg: Splittring i Alliansen om integrationen

Centerpartiet presenterade förslag under fredagen
2:05 min

Alliansen har gjort en dygd av att hålla enad front även i oppositionsställning. Men i migrationspolitiken finns ingen alliansdisciplin alls. Här gäller i stället fri konkurrens på den borgerliga väljarmarknaden. Det står klart efter att Centern presenterat sina förslag.

Den avgörande skiljelinjen går i den infekterade frågan om hur stor invandring Sverige ska ha. Kristdemokraterna hoppas att deras politik ska leda till att färre flyktingar söker sig till Sverige och i stället tar sig till andra EU-länder. "En jämnare fördelning kan minska Sveriges kostnader" enligt KD-ledaren Göran Hägglund som anser att det vore "välkommet". Således skickar flera av Kristdemokraternas förslag ut avkylande signaler till omvärlden: Tillfälliga uppehållstillstånd, nedskurna bidrag och indraget stöd för flyktingar som vill välja sitt eget boende. Också Folkpartiet vill införa tillfälliga uppehållstillstånd och dessutom försvåra anhöriginvandring.

Centerledaren Annie Lööf slog an motsatt ton på partiets kommundagar idag. "Öppenheten måste bestå. Sverige ska inte göra mindre, det är andra som ska göra mer!" Samma ton går igen i partiets nya integrationsprogram. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd. Inget om nedskurna bidrag. Och i motsats till hos KD och FP är det inte via ökad press på flyktingarna jobben ska komma utan genom att myndigheter och kommuner ordnar utbildning, jobb och praktik. Annie Lööf vill heller inte begränsa flyktingars rätt att bo var de vill. Eller deras rätt att ta hit sina anhöriga.

Annie Lööfs centerparti är en kombination av å ena sidan högtidliga liberala principdeklarationer och å andra sidan en ekonomisk intressepolitik för Sveriges småorter i allmänhet och dess företagare i synnerhet. Det går igen också i integrationspolitiken. Kommunerna ska få mera pengar för att klara integrationen. Och traditionella centerkrav som avreglerad arbetsrätt, låglönejobb och avreglerad bostadsmarknad sägs nu också gynna integrationen.

Det återstående frågetecknet inom Alliansen är nu var Moderaterna ska landa. De rökpuffar som hittills sänts ut från den nya partiledningen talar för att det stora borgerliga partiet ligger närmare Centern i fråga om öppenheten. Men att det kan komma att kombineras med ökade krav på flyktingarna.

Viktigast på kort sikt blir vad regeringen gör på integrationsområdet. I de socialdemokratiska leden finns förmodligen ganska brett stöd för tanken att minska flyktinginvandringen. Men det är ändå inte troligt att regeringen i första vändan går in på den sortens förslag. Dels för att Socialdemokraterna måste ta hänsyn till koalitionspartnern Miljöpartiet. Men också för att de inte upplever något starkt tryck från Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson gjorde sina stora väljarvinster från de borgerliga, framför allt Moderaterna, i valet 2014. Om SD fortsätter vinna väljare från borgerligt håll kan det rentav hjälpa regeringen att sitta kvar efter valet 2018.

Man kan ändå förvänta sig att regeringen föreslår regler som tvingar fram en jämnare fördelning mellan kommunerna. De kombineras i så fall troligen med inskränkningar i EBO, alltså flyktingars rätt att bosätta sig var de vill. Och förslag om jobb och utbildning.

Flera av de förslag som kommit fram under vintern ser ut att kunna vinna stöd i alla läger. Till exempel att underlätta för bostadsbyggande i kommunerna. Att hjälpa människor i arbete mycket snabbare och inte bara vänta på att flyktingar själva lyckas skaffa sig ett jobb. Att snabbt validera utbildning hos nyanlända, till exempel läkare. Eller att förbättra och tidigarelägga utbildningen.

De partiledare som på sistone lagt fram nya förslag om integration och invandring förnekar att det har något att göra med Sverigedemokraternas valframgång. Det stämmer förstås inte, SD har satt stor press på migrationspolitiken inte minst genom att frågan nu diskuteras överallt.

Den allmänna visdomen säger att en stor uppmärksamhet på ett politikområde också gynnar det parti som förknippas med området. Återstår att se om detta också gäller invandringspolitiken. I så fall riskerar de borgerligas nya fokus på integration och invandring att få motsatt effekt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".