En ung kvinna talar i mobiltelefon. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Studien riktar sig till ungdomar mellan 15 och 19 år. Foto: Hasse Holmberg/TT

KBT på nätet ska hjälpa unga

Webbaserad KBT finns redan för vuxna
2:13 min

I en ny forskningsstudie prövas nu kognitiv beteendeterapi, KBT, på internet för ungdomar. Studien är unik i sitt slag och ska utröna hur effektiv webbaserad KBT är för tonåringar.

19-åriga Sofie Bergerlin hade depression under hela sin gymnasietid. Det började när hon var i 16 år gammal.

- Jag hade ganska mycket självhat, jag hade jättesvårt för mig själv, jag dög aldrig riktigt. Jag hade väldigt mycket orealistiska kroppsideal, säger Sofie Bergelin.

Hon orkade oftast inte gå till skolan, hon hade självmordstankar skadade sig själv.

- Så fort jag ser en pennvässare blir jag lite skakig, för jag brukade skruva bort bladet på dem, och det lilla rakbladet använda jag ofta, säger hon.

Det tog flera år innan Sofie Bergelin fick någon behandling för sin depression, hon hade inte ork att söka hjälp. Det är just ungdomar som Sofie Bergelin som man hoppas kunna hjälpa med kognitiv beteendeterapi, KBT, på nätet. Webbaserad KBT finns redan för vuxna, men i den här studien vill man ta reda på hur bra det funkar för tonåringar.

- Det kan vara ett bra komplement för vården att kunna erbjuda sådana här tjänster, man har möjlighet att nå de som råkar ut för de här sakerna lite tidigare, säger Gerhard Andersson som är professor i psykologi vid Linköpings Universitet och som leder forskningsprojektet.

Studien riktar sig till ungdomar mellan 15-19 år och består delvis av samtal med en behandlare via video och chatt, men också av lättförståeliga texter.

Förlorar man inte någonting när man inte ser en terapeut i verkliga livet?

- Man förlorar en del och kanske särskilt som behandlare så kan jag inte se på samma sätt om min patient inte gillar det jag sa till exempel. Men å andra sidan så vinner man en del eftersom en del tycker att det är läskigt att gå hos en behandlare, säger Gerhard Andersson.

För Sofie Bergerlin hade det varit bra om metoden funnits när hon var som sjukast säger hon, men hon tror inte att hela behandlingen bör ske på internet.

- Det är en sjukdom och då måste man ändå träffa människor också, jag tror det är en del av att bli frisk också, så att man inte isolerar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".