Alliansledarna omfamnar varandra.
Som regering stod de enade. Men i opposition går Allianspartierna isär för att profiliera sig. Foto: TT

Alliansen splittrad om integrationen

"Utvecklar vår politik åt varsitt håll"
1:47 min

De nyblivna oppositionspartierna kör nu sitt eget race. Kristdemokraterna och Folkpartiet vill ge sluta ge nyanlända flyktingar permanenta uppehållstillstånd. Men det är Centerpartiet helt emot att göra. 

De fyra allianspartiernas tidigare stränga samordning har upphört. Tre av dem har gått ut med nya förslag kring migration och integration och förslagen spretar åt olika håll. Allianspartierna är inne in tid av egen profilering, förklarar Centerpartiets integrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

– Just nu utvecklar vi vår politik på varsitt håll. Vi är i opposition och då är det så det funkar.

Den första frågan för egna idéer blev integrationen, som hamnat i fokus efter Sverigedemokraternas valseger i höstas. Hur kommer då en Alliansens integrationspolitik att se ut?

Moderaterna ska börja diskutera frågan nästa vecka, medan koalitionsvännerna redan gått ut med sina förslag - var och en för sig.

En gemensam nämnare? Ja, arbetslinjen ska prägla integrationen. Men där slutar likheterna.

Kristdemokraterna och Folkpartiet vill ge nyanlända tillfälliga uppehållstillstånd i tre år. Har man inte jobb och skyddsbehovet har försvunnit efter den tiden, så dras tillståndet in. Kristdemokraternas Emma Henriksson motiverar förslaget så här:

– Sverige har varit lite unikt i att vi gett permanenta uppehållstillstånd. Det påverkar också när människor ska ta ställning till vart man kommer. Det som skulle krävas för att vi kan hjälpa många fler flyktingar är att fler europeiska länder tar ett gemensamt ansvar.

Men Centerpartiet är emot tillfälliga uppehållstillstånd, säger partiets talesperson Johanna Jönsson.

– Permanenta uppehållstillstånd är viktiga för att människor ska kunna känna sig trygga och återförenas med sina familjer och då lättare kunna fokusera på utbildning och komma ut i jobb.

En annan fråga som delar alliansen är systemet med eget boende, alltså de asylsökandes rätt att fritt välja var de ska bo under asylutredningen. Kristdemokraterna vill att de som väljer bort flyktingförläggningen ska bli av med etableringsbidraget. Folkpartiet har inte tagit ställning i frågan, men Centern är helt emot.

Folkpartiet är fortsatt ensamt i alliansen om att driva frågan om språkkrav för dem som vill bli svenska medborgare.

Och mellan FP och KD har en gammal stridsfråga poppat upp, som fp nu kopplar till integrationen: Vårdnadsbidraget. Vi hör Fp:s Golan Avic, som vill avskaffa bidraget, och Kd:s Emma Henriksson, som vill behålla det:

– Det finns goda möjligheter att komma överens eftersom vi strävar efter samma mål.

Trots olikheterna, tror de tre partiernas talespersoner att de kommer att komma överens till slut. Emma Henriksson igen:

TOMAS RAMBERG: Alliansen är tydligt splittrad

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".