Sudhagar Ragupathy, Hinduiska församlingen, Daniel Öhrwall, verksamhetsutvecklare på Sankt Ignatios Theological Academy, Sheykh Khaled Ad-Dib, Imam i moskén på Södermalm i Stockholm. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.
Sudhagar Ragupathy, Hinduiska församlingen, Daniel Öhrwall, verksamhetsutvecklare på Sankt Ignatios Theological Academy, Sheykh Khaled Ad-Dib, Imam i moskén på Södermalm i Stockholm. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.

Trossamfund går samman mot hat

"Religionsfobin ökar, liksom hatbrott mot religioner"
1:43 min

I ett försök att minska hot och våld inom eller mot religioner inleds i dag en budkavle med budskap om fred mellan religionerna. Under en vecka kommer en budkavel gå mellan de olika samfunden och frågan kommer i lyftas i samband med deras gudstjänster.

I ett försök att minska hot och våld i eller mot religioner inleds i dag en budkavle med budskap om fred mellan religionerna. Under en vecka kommer en budkavel gå mellan de olika samfunden och frågan kommer i lyftas i samband med deras gudstjänster. I dag startade det.

I samband med fredagsbönen i flera av landets moskéer startade budkavlen där religioner och trossamfund gått samman för att öka acceptansen och står upp för religionsfriheten. I moskén på Södermalm i Stockholm läste imamen Sheykh Khaled Ad-Dib upp det gemensamma budskapet.

I det gemensamma uttalandet står bland annat att "som företrädare för olika religioner och trossamfund i Sverige tar vi bestämt avstånd från aggressivitet, hat och våld med religionens förtecken, både när vi blir måltavla och när det skapas i våra egna sammanhang".

Efter fredagsbönen träffade imamen representanter från andra religioner och trossamfund för att lämna budkaveln vidare. Och under veckan kommer budskapet delas i andra religiösa sammanhang.

Det här är en del av FN:s världsharmonivecka och beslutet om just en budkavel kommer från Sveriges interreligiösa råd, som företräder åtta religioner. På onsdag kommer rådet träffa kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Sudhagar Raghupathy var i dag representant för hinduiska församlingen men sitter också med i Sveriges interreligiösa råd.

– Det är extra viktigt i år för man känner ju till vad som hänt och händer på olika håll, däribland Sverige. Religionsfobin ökar, liksom hatbrott mot religioner och religiösa instruktioner. Vi hoppas att detta leder till att man dagligen jobbar med mänskliga rättigheter och religionsfrihet, säger Sudhagar Raghupathy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".