Aktiehandlare på Wall Street. Foto: Richard Drew/AP.
Foto: Richard Drew/AP.

USA:s ekonomi bromsar in

Nya siffran lägre än förväntat
1:17 min

USA:s bruttonationalprodukt ökade med 2,6 procent i beräknad årstakt under fjärde kvartalet 2014. Det är lägre än förväntningarna och närmast en halvering jämfört med siffran från tredje kvartalet. Men samtidigt ökar den privata konsumtionen.

Den privata konsumtionen ökar i USA, bland annat på grund av att låga oljepriser ger pengar över till annan konsumtion. Fjärde kvartalets ökningstakt av den privata konsumtionen är 4,3 procent, den snabbaste sen 2006.

Detta trots att många rapporter visar att lönerna i allmänhet inte hänger med upp i återhämtningen av amerikansk ekonomi. En förklaring till det fortfarande finns gott om arbetslösa som slåss om de lediga jobben. Företagens investeringar ökar däremot inte lika snabbt, ökningstakten för fjärde kvartalet är 1,9 procent.

När centralbanken Fed presenterade sin bedömning av ekonomin häromdagen som stabil och vill behålla närmast nollränta ett tag till förklarade ett antal kommentatorer att investerare i den verkliga ekonomin behöver bättre avkastning för att investera.

Fjärde kvartalets tillväxttakt påverkas också negativt av en betydande minskning av regeringens försvarssatsningar. USA:s export har bromsat jämfört med kvartalet innan och det förklaras bland annat med en svagare ekonomisk utveckling i Asien och Europa, som i sin tur också bidrar till en dyrare dollar.

BNP-tillväxten räknat på hela 2014 var 2,4 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".