En raket som exploderat i östra Ukraina. Foto: Evgeniy Maloletka/TT.
Foto: Evgeniy Maloletka/TT.

Fredssamtal skjuts upp

Frankrike och Polen uppmanade till omedelbart eldupphör
1:20 min

Fredssamtalen kring östra Ukraina fortsätter att kärva. I dag var det meningen att det skulle hållas nya fredssamtal men så blev det inte.

Frankrike och Polen kräver att Ryssland slutar stödja separatisterna i östra Ukraina. Uttalandet kom sedan ännu ett försök till fredssamtal i Minsk skjutits upp. I Donetsk dödades minst sju civila i en brödkö och i stridsområdet Debaltsovo dödades lika många.

De nya fredssamtal som skulle hållas i Minsk idag blev inte av. Frågan är om parterna alls var beredda att förhandla. De vitt skilda versionerna om varför det inte blev något möte speglar väl hur långt ifrån parterna är.

Donetsk så kallade folkrepubliks utsände Denis Pusjilin kom till Minsk i går men åkte redan före lunch till Moskva och sa att separatisterna kommer fortsätta sin offensiv. Samtidigt i Donetsk dödades minst sju människor i en brödkö och intensiv raketbeskjutning rapporteras från flera håll i miljonstaden.

Kring den ukrainskkontrollerade staden Debaltsevo pågår intensiva strider med stridsvagnseld och raketbeskjutning. Enligt ukrainska polisen har minst sju civila dödats där, civila som sitter fångade mellan de stridande och inte kan fly.

Vatten och elektricitet har slagit ut i städerna i området. Enligt Kiev har fem soldater dödats och över 20 skadats i striderna det senaste dygnet.

Frankrike och Polen uppmanar i dag Ryssland att sluta stödja separatisterna och manade till omedelbart eldupphör i en konflikt som efter nio månader dödat över 5000 människor och sänt över en och en halv miljon på flykt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".