Fransk polis. Foto: TT
Foto: TT

Åttaåring förhörd om terror av fransk polis

"Min son vet inte vad terrorism är"
1:55 min

Nu höjs kritiska röster mot hur de franska myndigheterna agerar efter terrorattentaten i Paris. En åttaårig pojke har blivit förhörd av polisen om hur han försvarat terrorism. 

Den åttaårige pojken i Nice ska ha vägrat att delta i en tyst minut i skolan för terroristoffren. Enligt polisen ska pojken bland annat ha sagt att han stod på terroristernas sida, att journalisterna som dödades fick vad de förtjänade och att fransmän måste dödas. Skolan kontaktade sociala myndigheter.

Pojkens pappan ska ha blivit upprörd och kommit till skolan och uppträtt hotfullt mot personalen. Skolan polisanmälde pappan. Polisen tog både pojken och pappan till förhör. Polisen ska ha frågat om åttaåringen kunde definiera terrorism men det kunde han inte.

– Det var ett infall, min son vet inte vad terrorism är. Jag har frågat om han vet vad det är och han har sagt nej, jag har också frågat om han vill att andra människor ska dö och han har sagt nej, säger pappan Muhammed till fransk tv, som starkt fördömer terroristdåden och kallar de barbariska.

Enligt pappan Muhammed vill pojken inte gå till skolan nu.

– Skolan agerade rätt och anmälde pappan som ska ha uppträtt brutalt, säger utbildingsministern Najat Vallaud-Belkacem, det var inte pojken som polisanmäldes, betonar hon.

Franska regeringen har tidigt uttalat att myndigheterna måste slå ned mot de som försvarar terrrorism. Men en organisationen mot islamofobi och flera andra kritiserar franska myndigheter och anser att tillståndet blivit hysteriskt i landet efter attentaten. Det är föräldrarna som ska förhöras, inte barnen, anser flera kritiker. Beatrice Janzon, Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".