Gruvbygge pågår. Foto: Magdalena Martisson/Sveriges Radio
Foto: Magdalena Martisson/Sveriges Radio.

Koppling till Northland resources utreds som mutbrott

"Kan inte närmare precisera det i det här läget"
1:34 min

Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om misstänkt mutbrott efter rapporteringen om kopplingarna mellan Pajalas kommunalråd och det numera nedlagda gruvbolaget Northland Resources.

– Jag har inlett en förundersökning angående misstanke om mutbrott, säger Robert Engsted, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption.

Vad är det för uppgifter som du har som gör att du tagit det beslutet?

– Jag kan inte närmare precisera det i det här läget.

Nej, mer än så vill inte åklagaren säga om förundersökningen som inletts efter Svenska Dagbladets rapportering om Pajalas socialdemokratiska kommunalråd Harry Rantakyrö.

Mutmisstanken grundar sig i att han satt med i kommunstyrelsen när den i början av 2011 överklagade länsstyrelsens nej till det numera konkursade bolagets detaljplan så att gruvan kunde komma igång.

Kommunen hade tidigare gett klartecken men länsstyrelsen tyckte att detaljplanen saknade en beskrivning för hur järnmalmsgruvan skulle påverka miljön.

Samtidigt som länsstyrelsens bakläxa hanterades av kommunen hade Rantakyrö sökt jobb hos företaget och ett par månader senare började han arbeta åt Northland Resources som gick i konkurs i december.

Men det nyss tillträda kommunalrådet i Pajala tycker inte att det kan ses som en muta eftersom att han inte satt i kommunstyrelsen när det första beslutet om detaljplanen togs. Och han välkomnar nu åklagarens granskning.

– Ja, så att vi får slut på den här historien så är det bra att det gör en förundersökning. För att jag känner mig trygg och jag har pratat med andra som säger att det där kan inte vara en muta. I och med att när detaljplanen togs 2010 var jag inte ens politiskt aktiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".