Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Sebastian Scheiner/TT.
Foto: Sebastian Scheiner/TT.

Netanyahu förklarar USA-besök

Har ringt ledande demokrater
1:39 min

I USA fortsätter debatten om det är rätt eller fel av Israels premiärminister Benjamin Nethanyahu att tala inför kongressen i Washington, bara ett par veckor före det israeliska valet. Vita huset var inte informerat om besöket i förväg och Nethanyahu har fått kritik för att vara ohövlig mot president Barack Obama.

Benjamin Nethanyahu har kritiserats också på hemmaplan för att hans agerande skulle skada Israels relationer med USA.

I tidningen New York Times berättar de ledande demokraterna i kongressen att premiärministern ringt dem personligen för att förklara varför han tackat ja till inbjudan utan att konsultera Vita huset. Nethanyahu hade sagt att Israels överlevnad inte är en partipolitisk fråga, men fått svaret från de båda ledande demokraterna att ett tal till kongressen skadar honom och att budskapet om Iran som han tänker framföra kan skicka fel signaler om diplomatins möjligheter.

Benjamin Nethanyahu ska, enligt den israeliske ambassadören till USA, enbart tala om hotet från Iran när han framträder i kongressen i början av mars.

Republikanerna, som bjudit in honom, delar ofta Nethanyahus uppfattning att kongressen borde skärpa sanktionerna mot Iran för att hindra dem från att utveckla kärnvapen.

Det finns flera demokrater i kongressen som också vill skärpa sanktionerna och presidenten har bett dem hejda sig medan det fortfarande pågår förhandlingar med Iran om utvecklingen av deras kärnteknologi.

Det har varit oklart om de tvivlande demokraterna skulle lyssna på presidenten, men i och med kontroversen med Nethanyahus besök har en del av dem ställt sig på presidentens sida och lovat skjuta upp sanktionskraven ett tag.

Presidenten har alltså fått otippad hjälp av besöket. Själv tänker han inte träffa den israeliske premiärministern med motiveringen att det är för tätt inpå det israeliska valet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".