snö, snöväder, snöoväder
Foto: TT

Flera avåkningar har rapporterats

"Olyckor i Sörmland, Uppland och Stockholmsområdet"
1:09 min

Klass 1-varningar för stora mängder snö har utfärdats från östra Svealand upp till östra Norrland. Och snön kommer att märkas för dem som ger sig ut på vägarna i dessa områden.

Trafikverkets information om väg- och tågtrafiken

SMHI:s karta över varningar i landet

Sveriges Radio: Trafikredaktionens uppdateringar om trafikproblem

– Till stor del faller det här som ganska blöt, tung snö. Då blir det moddigt, vilket kan vara ett ganska besvärligt väglag. I kusttrakterna väntas det också kunna bli blåsigt, vilket kan orsaka snödrev, som begränsar sikten, säger Carin Berggren på Sveriges Radios trafikredaktion.

Det moddiga väglaget kan göra det svårt att manövrera bilen, till exempel vid kraftiga inbromsningar, och därmed öka risken för avåkningar.

Under morgonen har flera avåkningar rapporterats in till trafikredaktionen, många i Stockholmsområdet och Sörmland.

Klass 1-varningar för stora mängder snö är utfärdade, från östra Svealand, upp över Dalarna och östra Norrland. Lisa Frost är meteorolg på SMHI.

– Just nu ser det ut som att Gävleborg får de största mängderna, lokalt kan det komma upp till 30 centimeter. I landets norra delar handlar det annars i allmänt om ungefär 10-20 centimeter nysnö, säger Lisa Frost.

Snön väntas röra sig norrut, men lär fortsatta att falla även imorgon, men då med tyngdpunkt i norra Norrland.

Carin Berggren säger att de större vägarna kommer hållas plogade, medan det kommer ta längre tid innan snön röjts bort från de mindre vägarna.

Vad har du för råd till trafikanter som ger sig ut idag?

– Att beväpna sig med tålamod, och att vara beredd på att det kan vara besvärligt i trafiken, och att resan kan ta längre tid än om det hade varit barmark, säger Carin Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".