Kina skärper kontrollen av internet

Blockerar datatrafik på fler sätt
1:45 min

I Kina har kontrollen av internet förstärkts den senaste veckan. Myndigheterna har sett hur fler och fler personer hittar sätt och kryphål för att kringgå den brandvägg som staten satt upp för att blockera olika sidor på internet. Myndigheterna har därför börjat täppa till de här kryphålen.

Internet är kraftigt censurerat i Kina, och många utländska websidor är helt blockerade.

Det rör sig till exempel om sociala nätverk som Facebook och Twitter, men även till exempel Google och Youtube, är blockerat.

Detsamma gäller för flera nyhetsmedier, så som till exempel New York Times och Bloomberg.

CNN och BBC:s websidor är oftast inte blockerade, men om de rapporterar om något som inte faller den kinesiska regimen i smaken, som till exempel Tibet, så brukar även de och liknande sidor tillfälligt blockeras.

Men man kan komma runt de här blockeringarna genom att använda sig av en så kallad VPN-tjänst.

VPN betyder virtuellt privat nätverk, och innebär att en användare kopplar upp sig mot en dator eller en server som står utanför Kina, en så kallan proxyserver, genom en krypterad förbindelse.

Från den här servern kan användaren sedan komma ut på internet, och på så vis komma runt de kinesiska myndigheternas alla spärrar.

VPN-tjänster har länge använts av utlänningar som bor i Kina. Men de senaste åren har även fler och fler kineser börjat använda sig av de här tjänsterna. Den kinesiska statens kontroll av internet i landet har således urholkats.

Myndigheterna har i veckan som gått därför meddelat att VPN-tjänsterna ska blockeras. Det är inte helt enkelt att göra det, ens för den mäktiga kinesiska staten. Men tre VPN-leverantörer har redan drabbats, och fler lär stå på tur.

VPN-tjänster är helt nödvändiga för många utländska företag som verkar i Kina. Myndigheterna har dock sagt att interna företags VPN-tjänster inte kommer att drabbas av de nya åtgärderna.

Men för vanliga kineser, och utlänningar som bor i Kina, kan Facebook och Youtube snart vara ett minne blott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".