Delad bild: Angela Merkel samt Syriza ledare Alexis Tsipras. Foto: Yves Logghe/AP samt Petros Giannakouris/AP.
Foto: Yves Logghe/AP samt Petros Giannakouris/AP.

Merkel säger fortsatt nej till skuldavskrivning för Grekland

Håller fast vid den hittills förda krispolitiken
2:24 min

I Tyskland pågår debatten för fullt om landets hållning i eurokrisen efter den nya grekiska vänsterregeringen blivit vald. Men förbundskansler Angela Merkel säger i dag i en tidningsintervju åter igen nej till en ny skuldavskrivning för Grekland.

Någon ny skuldavskrivning för Grekland vill den tyska förbundskanslern Angela Merkel inte veta av. Det är ju något som den nya grekiska regeringen under premiärminister Tsipras har sagt att man har som mål att få igenom.

– Det har redan genomförts en skuldavskrivning för privata fordringsägare. Ytterligare en ser jag inte komma, säger Angela Merkel i en intervju ibland annat tidningen die Welt i dag.

Hon säger också att hon håller fast vid den hittills förda krispolitiken, nödlån mot reformer och sparåtgärder.

Men den nya grekiska regeringens hårda hållning mot den Merkelregisserade eurokrispolitiken och Europeiska Centralbankens besked nyligen, trots tyskt motstånd, att börja köpa på sig mängder av statsobligationer, i praktiken ett stort ekonomiskt stimulanspaket för Eurozonen, har satt igång debatt även här i Tyskland om Merkelpolitiken verkligen är den rätta.

– Har Angela Merkel fortfarande kontroll över euroräddningen, och om inte kan det var en öppning för något nytt och bättre, var till exempel huvudfrågan i en av tysk TvV:s viktigaste debattprogram, Maybritt Illner, i veckan.

Det tyska vänsterpartiet hävdar till exempel att Greklandsvalet visar att Merkels politik misslyckats.

Och det tyska konservativa eurokritiska partiet AfD, som bland annat är för en skuldavskrivning för Grekland, men också menar att Grekland måste lämna euron, hotar ta väljare från Merkels kristdemokrater.

Men i talande stund är det tydligt att det pågår ett stenhårt förhandlingsspel. Merkel och Eu håller fast vid sin linje och Greklands nya regering vid sin.

Grekland utmanade i går genom att säga att man inte avser att använda de sista miljarderna i det nuvarande nödlånepaketet, pengar som man egentligen behöver för att inte behöva ställa in betalningarna och lämna euron.

Merkels mål är ju att Grekland ska vara kvar i eurozonen.

Men i intervjun finns också ett uttalande som kan tolkas som en liten förhandlingsöppning från Merkels sida.

– Jag inväntar nu vilka koncept den grekiska regeringen verkligen kommer lägga fram, säger hon.

En kompromisslösning som en del experter tror är möjlig i slutändan, är fortsatta lån till Grekland, men rejält förlängda återbetalningstider och sänkta räntor. I så fall ett slags skuldavskrivning utan att man behöver kalla det just för det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".