Migrationsförslag, moderaterna
Elisabeth Svantesson leder Moderaternas integrationspolitiska arbetsgrupp. Foto: TT

Migrationsförslag från Moderaterna dröjer

"Vi ska låta den här processen ta tid"
2:02 min

Tre av fyra allianspartier har nu lagt fram nya migrations- och integrationspolitiska förslag. Av oppositionen är det bara Moderaterna som inte presenterat var de står i den allt mer intensiva debatten om hur Sverige ska hantera den alltjämt ökande flyktingströmmen.

Partiet har tillsatt en integrationspolitisk arbetsgrupp, men några konkreta förslag kommer att dröja.

– Jag tror att vi ska låta den här processen ta tid. Det är väldigt bra att många partier och alla våra allianspartier utvecklar integrationspolitiken, det behövs. Vi vill göra ett gediget och välförankrat arbete och då ska vi låta det ta den här våren och sommaren och så återkommer vi med våra konkreta förslag, säger Elisabeth Svantesson (M), som leder arbetsgruppen.

Enligt partiets valanalys var bristen på svar i frågan om integration och migration en av anledningarna till Moderaternas stora tapp av väljare till Sverigedemokraterna.

Sedan tidigare finns det flera kritiska röster inom partiet för hur integrationsfrågan har hanterats. 

Patric Åberg är moderat kommunalråd i Östra Göinge i Skåne, och sitter i den integrationspolitiska arbetsgruppen.

Han menar att frågan om flyktingmottagande i kommunerna är särskilt viktigt att diskutera för Moderaterna.

– Vi har vissa moderatkommuner som likt Östra Göinge har tagit ett stort ansvar och ligger bland de bästa i landet att ta emot och hjälpa till. Sedan har vi också de moderata kommuner som tillhör den nedredelen av listan och bottenskiktet i landet, och där tror jag att vi har en särskild utmaning just i Moderaterna att ta den här diskussionen. Är det så att de här bottenkommunerna ska komma undan eller ska alla hjälpa till, säger Patric Åberg.

Moderaternas tre allianskollegor, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna har under den senaste tiden presenterat en rad migrations och integrationspolitiska förslag.

Men till skillnad från de andra Allianspartierna vill alltså Moderaterna vänta och utreda hur partiet ska gå vidare med sin integrationspolitik.

Elisabeth Svantesson har i dag inga kommentarer till hur de andra allianspartiernas migrations- och integrationspolitiska förslag rimmar med en framtida moderat linje.

– I dag är det för tidigt för mig att recensera de enskilda förslagen, men jag ser en tråd i alla förslagen och det är att stärka arbetslinjen i integrationen och det är något vi kommer att ha tydligt i vårt parti, säger Svantesson.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".