Ukraina
Foto: TT

Ukrainas framtid på agendan i Minsk

"Samtidigt tycks striderna eskalera"
1:41 min

De fredssamtal som inleddes under lördagen för att få en vapenvila i Ukraina har misslyckats, det rapporterar TT.  

 

I Vitrysslands huvudstad Minsk inleddes under lördagen en ny runda samtal med målet att få till en ny vapenvila i Ukraina. Samtalen inleds samtidigt som det kommer rapporter om de blodigaste striderna sedan september då den förra vapenvilan trädde i kraft.

Efter gårdagens misslyckade försök att samla representanter för de proryska rebellerna och Ukrainas regering vid förhandlingsbordet i Minsk verkar dagens försök gått bättre. Enligt nyhetsbyrån Reuters anlände den förre ukrainske presidenten Leonid Kutjma, så väl som ryska medlare tidigare idag till den vitryska huvudstaden, det gjorde också Donetsks så kallade folkrepubliks utsände Denis Pusjilin.

Målet är att tillsammans med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, få till en bestående vapenvila i östra Ukraina. Det skulle i så fall vara den första sedan septembers avtal om ett eldupphör. Ett avtal som dock bröts ganska omgående och sedan helt kollapsade under de senaste veckorna när separatisterna inledde en ny offensiv.

Efter drygt fyra timmar avslutades samtalen i ett misslyckande. Kutjma skyller på separatisterna. Enligt honom hade samtalen misslyckats för att rebelledarna inte infunnit sig och deras förhandlare ställt ultimatum och vägrat att diskutera en plan för ett omedelbart eldupphör.

Separatistledaren Denis Pusjilin skyller i sin tur på Ukrainas regering som han enligt nyhetsbyrån Interfax anser blockerar fredsprocessen.

Samtidigt tycks striderna eskalera, framför allt runt den strategiskt viktiga järnvägsknuten Debaltseve fem mil nordöst om Donetsk, där det rapporteras att rebeller omringat de regeringsstyrkor som fortfarande uppges har kontroll över staden.

Några timmar innan förhandlingarna började i Minsk meddelade Ukrainas försvarsminister att regeringsstyrkorna lidit de största förlusterna på ett dygn sedan september, med 15 döda och 30 skadade.

Flera civila rapporteras också ha dödats av granateld i Debaltseve under dagen. Staden, med drygt 26000 invånare, har varit utan vatten, el och gas i minst 10 dagar och tusentals invånare uppges ha flytt, eller evakuerats av Ukrainska myndigheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".