Snöväder, snö
Foto: TT

Snöoväder ställer till problem

"Det kraftiga snöovädret rör sig norrut"
1:14 min

Både på motorvägar och mindre landsvägar har snöhalkan orsakat flera avåkningar, krockar och olyckor under dagen.

SMHI:s karta över varningar i landet

Det är vinterväder i stora delar av Sverige. Det kraftiga snöovädret rör sig norrut och har nu sin tyngdpunkt i södra Norrland.

– Det har varit en del olyckor som har inträffat. Dels en del avåkningar men också några lite allvarligare olyckor, säger Carin Berggren på Sveriges Radios trafikredaktion.

– Jag har en bild av att det kanske rullar saktare på vägarna. Men ändå har det faktiskt varit en ganska god framkomlighet. Men det kommer fortsätta snöa ända in under morgondagen, och då kan det framför allt på mindre vägar bli besvärligt, om man inte hunnit röja snön, säger Carin Berggren.

Det har varit flera avåkningar på grund av det hala väglaget, många i Stockholmsområdet och Sörmland. På vissa ställen i både Stockholmsområdet och Småland har det även fallit ner många träd.

– En del träd har gått av och legat över vägarna, andra har tyngts ner av snön och hängt ut över vägarna, säger Carin Berggren.

Två personbilar frontalkrockade på länsväg 558 på grund av det hala väglaget mellan Munktorp och Köping under förmiddagen. Alla fyra inblandade personer fördes till sjukhus, där deras skador bedömdes som lindriga, skriver Västmanlands läns tidning. Båda bilarna fick bärgas från platsen.

Två krockar inträffade också i Uppland, uppger P4 Uppland. I Norrtälje krockade två personbilar. Två personer i den bilen klämdes fast och behövde hjälp av räddningstjänsten för att ta sig ur bilen. Tre personer fördes till sjukhus. En annan krock inträffade i Rimbo, där en person blev fastklämd i den ena bilen. Personen bedömdes dock inte vara allvarligt skadad, enligt P4 Uppland.

Trafikverket plogar nu snötäckta vägar över hela landet. De som ger sig ut i trafiken uppmanas att ta det försiktigt.

På vissa håll i Ångermanland och Småland har snötäcket uppmätts till 15 centimeter. Under dagen väntas det falla ytterligare mellan 5 och 20 centimeter nysnö. I Gävleborg väntas lokalt uppemot 30 centimeter.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar från Östergötland, upp över östra Svealand, Örebro län, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens kustland.

– Dels är det stora snömängder. Det största mängderna ser ut att hamna längs kusten i södra Norrland, kan man säga. Där kan det komma uppemot tre decimeter. Längs Norrlandskusten finns också kombinationen med kraftig vind, vinden kommer att öka på, det blir kuling ute till sjöss och man får frisk vind en bit in över kusten också. Så kombinationen av snö och kraftig vind kan ställa till bekymmer på sina ställen, säger Therese Fougman, Meteorolog på SMHI.

Än så länge har snön inte orsakat några större elavbrott. Ann-Nina Finne, kommunikationschef på energibolaget Eon, säger att Eon har normal beredskap med montörer som är beredda att åka ut och åtgärda ifall det skulle bli problem.

– Om det är kallt ute, så att snön är lätt, så skapar det vanligtvis inte så stora problem för strömförsörjningen. Det som kan hända är att om temperaturen stiger så smälter snön och blir då väldigt tung. Ligger den på träd, så finns det en risk att grenarna viker sig under snöns tyngd, och hamnar på ledningarna, säger Ann-Nina Finne.

– Generellt kan man säga att vind är ett större problem än snö. Riktigt hårda stormar brukar leda till att fler träd faller ner, säger Ann-Nina Finne, kommunikationschef på Eon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".