En man i Japan protesterar mot IS, håller en bild på gisslan. Foto: Koji Sasahara/TT
Protester i Japan de senaste dagarna för att få gisslan fri. Foto: Koji Sasahara/TT

IS uppges ha dödat japansk gisslan

Terrorgruppen Islamiska staten har släppt en video där de hävdar att de halshuggit en japansk journalist som hållits som gisslan. 

Videon som sägs visa mordet på den japanska journalisten verkar vara äkta säger den japanske försvarsministern enligt flera nyhetsbyråer.

I videon läser bödeln ett meddelande till Japans premiärminister Shinzo Abe där han bland annat säger: "Låt mardrömmen börja för Japan".

Journalisten rapporterades saknad i oktober 2014, sedan han tagit sig till Syrien via Turkiet. Han har gjort flera uppmärksammade filmreportage från bland annat Mellanöstern, som publicerats i rikstäckande japanska tv-kanaler.

Han är en av två japaner som kidnappats av IS. Den andre japanen uppges ha dödats för en dryg vecka sedan. 

IS har anklagat Japan för att delta i vad man kallar för ett korståg mot IS. Japan har inte deltagit i några militära insatser mot IS - Japans konstitution förbjuder sådana insatser. Men premiärminister Shinzo Abe utlovade i ett tal i Kairo nyligen 200 miljoner dollar i bistånd till de länder som kämpar mot IS.

IS krävde en lösensumma för att släppa de två japanerna, summan var satt till just 200 miljoner dollar. 

Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer IS brutala dödande med skärpa. Han lovar att samarbeta med andra nationer för att ställa ansvariga för Gotos död till svars.
– Jag kommer aldrig att förlåta dessa terrorister, sade den sammanbitne regeringschefen under söndagsmorgonen. 

USA:s president Barack Obama fördömer IS dödande av den japanske journalisten. Han upprepar också tidigare uttalanden om att USA, tillsammans med sina partner, kommer att fortsätta att vidta kraftfulla åtgärder för att uppnå målet att "bryta ner och slutligen förgöra IS". 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".