Brandbil bekämpar branden i ett av Rysslands största universitetsbibliotek i Moskva. Över en miljon historiska skrifter gick upp i rök vid en brand. Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/TT
Ett av Rysslands största universitetsbibliotek har eldhärjats. Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/TT

En miljon böcker upp i rök

Över en miljon historiska skrifter har gått upp i rök vid en brand i ett av Rysslands största universitetsbibliotek. Branden som bekämpades av 200 brandmän beskrivs som ett kulturellt "Tjernobyl".

Över en miljon historiska skrifter gick upp i rök vid en brand i ett av Rysslands största universitetsbibliotek. Branden som bekämpades av 200 brandmän beskrivs som ett kulturellt "Tjernobyl".

Branden på det vetenskapliga biblioteket INION i centrala Moskva startade i fredags och var på lördagen ännu inte helt släckt. Omkring 2 000 kvadratmeter eldhärjades.

Biblioteket grundades 1918 och har omkring tio miljoner böcker och skrifter, några så gamla som från 1500-talet.

– Detta är en stor förlust för vetenskapen. Detta är den största samlingen av sitt slag i världen, förmodligen motsvarande kongressbiblioteket (i USA), säger Vladimir Frolov, ordförande i Ryska vetenskapsakademin.

Frolov jämförde branden med kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".