Samtal mellan USA:s sändebud Daniel Russel och Thailands utrikesminister Tanasak Patimapragorn. Foto: Sakchai Lalit/TT
USA:s sändebud Daniel Russel i samtal med Thailands utrikesminister Tanasak Patimapragorn. Foto: Sakchai Lalit/TT

Thailändska militärjuntan kritiseras av USA

"Tonläget har skärpts"
2:16 min

I Thailand trappas nu spänningarna upp politiskt. USA kom i veckan med kritik mot militärjuntans sätt att styra landet och det har lett till starka reaktioner från militärjuntans sida.

En attityd-korrigering kallar den thailändska militärjuntan varningarna, som den har gett till kritiker och som har fått order att infinna sig för samtal. Medan kritikerna skulle kalla det hot. Tre ministrar, en ledande oppositionspolitiker och advokaten till den avsatta premiärministern Yingluck Shinawatra är några som militären har varnat.

Juntaledaren Prayut säger att han inte kommer att tolerera någon kritik av militärregimen. Den som gör det riskerar att gripas, att straffas med utreseförbud ur landet och att få sina tillgångar konfiskerade. Politisk debatt, mötesfrihet och delvis pressfrihet är strypt.

Tonläget har skärpts under den gångna veckan, efter att USA hade ett högt uppsatt sändebud, Daniel Russel, här i måndags. Han manade öppet juntan att avveckla militärlagarna och undantagstillståndet och antydde inför studenter att beslutet att ställa den avsatta premiärministern Yingluck Shinawatra inför riksrätt var politiskt.

Uttalandet väckte militärjuntans ilska och anti-amerikanska känslor kom i gungning. Den amerikanska ambassadens Facebook-sida bombarderades med "Yankees go home" och "Sköt era egna affärer".

Att det amerikanske sändebudet inte heller träffade juntaledaren Prayut, men däremot den åtalade Yingluck Shinawatra spädde på ilskan. USA ska i februari ha en regional militärövning här och Cobra Gold, som den kallas, kommer att bli av, men något nerbantad och mer inriktad på katastrofhjälp.

För USA är Thailand både en gammal och fortfarande mycket viktig partner med tanke på kapplöpningen med Kina om dominansen i regionen, men relationen har fått sig en törn.

Den tyska stiftelsen Friedrich-Ebert valde i fredags att underkasta sig militärens krav att inte hålla en presskonferens om den begränsade pressfriheten här. Än har ingen arresterats, men varningarna haglar vilket möjligen vittnar om en nervös militärjunta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".