Japans Premiärminister Shinzo Abe talar efter en video när den japanske journalisten Kenji Goto mördats släppts. Foto: Kyodo News/AP/TT.
Japans Premiärminister Shinzo Abe talar efter en video när den japanske journalisten Kenji Goto mördats släppts. Foto: Kyodo News/AP/TT.

Chock och sorg i Japan - Ångest och oro i Jordanien

Piloten och journalisten ingick i samma paket när man förhandlade med IS
2:00 min

Kraftiga fördömanden av Islamiska Statens halshuggning av den japanske journalisten Kenji Goto, har strömmat in från hela världen i dag. Japans premiärminister Shinzo Abe, lät gråtfärdig när han sa: Vi kommer aldrig att förlåta terroristerna. I Jordanien följer man händelserna med stor oro. Det finns inga uppgifter om den tillfångatagne jordanske piloten, men regeringen är fortfarande beredd att släppa en kvinnlig fånge i utbyte mot piloten.

Chock och sorg i Japan och ångestladdad oro i Jordanien. Efter att en video som ser ut att visa det brutala mordet på journalisten Kenji Goto publicerades i natt, har det inte kommit något nytt om den jordanske piloten Moaz al Kasasbeh, som greps av Islamiska Staten, IS, på julafton efter att hans plan skjutits ner.

I Jordanien säger regeringen att man gör allt för att rädda sin pilot, och att man fortfarande är beredd att släppa den kvinnliga jihadisten Sajida Rishawi för att få honom fri.

Sajida Rishawi deltog för snart tio år sedan i ett blodigt terrorattentat mot ett bröllop i Amman. Hon sitter nu, dömd till döden, i ett jordanskt fängelse.

Jordanien varnar IS att om piloten inte släpps, så kommer alla IS-fångar i Jordanska fängelser, att hängas, inklusive Sajida Rishawi.

Men det kan vara Jordaniens krav på ett livstecken från den tillfångatagna piloten som till slut ledde till att Kenji Goto halshöggs.

Piloten och journalisten ingick i samma paket när Japan och Jordanien förhandlade med IS via en mellanhand i Irak, och Jordanien vägrade släppa den kvinnliga fången innan man visste om piloten levde.

Jordaniens kung Abdullah befann sig under hård inhemsk press från mäktiga klaner som pilotens egen, Kassasbehklanen, att inte släppa den kvinnliga fången enbart i utbyte mot den japanske journalisten.

Japan vill inte avslöja några detaljer om varför gisslanförhandlingarna bröt samman. Officiellt säger man att Jordanien gjorde allt för att rädda livet på Kenji Goto.

Men om den jordanske piloten friges, kan det leda till starka reaktioner i Japan, och även ett ifrågasättande av Japans engagemang i världen.

Hittills har Japan undvikit att dras in i den infekterade Mellanösternkonflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".