Ukraina
Foto: TT

Ukrainastrider hårdnar kring Debaltseve

"Ryssland utför ett hybridkrig"
1:41 min

Dödstalen stiger brant i fortsatta strider kring staden Debaltseve i östra Ukraina. Minst tio civila och 13 ukrainska soldater har dödats under det senaste dygnet. OSSE lägger skulden på de uteblivna fredsförhandlingarna på de ryskstödda separatisterna

Sårade ryske soldaten Artur visar bilder från striderna kring Debaltsevo då tre av hans grupp på tio dödades. Han intervjuas av en frilansjournalist från amerikanska NBC på ett sjukhus i separatistkontrollerat område. Han sköts i axeln, men runt om honom syntes sönderskjutna kroppar och minnesbilderna har fått honom att bestämma sig för att återvända till Ryssland.

Striderna kring den strategiskt viktiga staden Debaltsevo har pågått i flera dagar. Den ukrainska sidan rapporterar stora förluster dagligen, senaste dygnet 13 soldater och 20 talet skadade. Men från den ryskstödda sidan kommer färre rapporter om förluster. Där och i rysk tv visas istället hur mer och mer av det som var ukrainskkontrollerat intas av separatisterna.

Bara en bråkdel av de civila som är fast i området har kunnat evakueras. Minst tio civila har dödats senaste dygnet.

Och fredssamtalen i Minsk stupade på de krav som de två representanterna för utbrytarna i Donetsk och Luhansk ställde. Att vapenvilans tidigare punkter inte gäller längre och att kartan ska ritas om utifrån separatisternas nyvunna områden.

Kiev och OSSE anklagar separatisterna för sammanbrottet och Ryssland som förser separatistsidan med både vapen och soldater fortsätter samma taktik som under förra året på Krim, ett hybridkrig där egna soldater inte ska gå att identifiera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".