Fingrar på ett tangentbord. Foto: Damian Dovarganes/TT
Ökad tillgänglighet till rätt verktyg gör att överbelastningsattackerna ökat. Foto: Damian Dovarganes/TT

Beställda nätattacker ökar

Polisen: Man vill visa sitt missnöje
1:54 min

Antalet hackerattacker av typen överbelastningsattacker ökar. Även personer utan eget tekniskt kunnande kan enkelt beställa attacker på nätet. 

DDoS-attacker, som de kallas, syftar till att slå ut en dator eller tjänst och utnyttjar ofta en teknik där en stor mängd datatrafik riktas mot en offerdator som då helt enkelt inte orkar med trafikstockningen.

– Det var dagliga problem med alltifrån undervisning till planering och efterarbete för lärarna, säger Karin Franzén Bohman, rektor på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta utanför Stockholm.

Hon berättar hur skolan under förra läsåret började uppleva återkommande problem med den trådlösa internetuppkopplingen. Det hela uppdagades av en slump när en elev visade för en lärare hur enkelt man kunde beställa så kallade DDoS-attacker mot skolan på nätet.

Skolans it-ansvariga hade redan innan misstänkt att det kunde röra sig om något liknande och eleven erkände senare att han beställt attacker mot skolan. En polisanmälan gjordes och i höstas dömdes eleven för dataintrång.

Enligt dataföretaget Akamai ökar denna typen av attacker globalt och i en färsk rapport konstateras att antalet DDoS-attacker i fjärde kvartalet 2014 ökade med 90 procent jämfört med året innan.

Bakom ökningen ligger en ökad tillgänglighet till verktygen och en industri har växt fram där personer utan eget tekniskt kunnande kan beställa attacker på nätet.

Anna Björkegren, chef för internetbrottsavdelningen på Nationella operativa avdelningen på polisen, berättar att motiven för attackerna kan variera.

– Det kan ju vara att man är irriterad på någonting, det är som att kasta ägg på ett fönster. Man vill visa sitt missnöje. Men det kan vara en del i ett större sammanhang.

Tillgängligheten gör att folk med små medel kan ställa till stora problem, som i fallet med Fridegårdsgymnasiet. Trots att attackerna blev en dyr historia för skolan tror inte rektorn Karin Franzén Bohman att eleven hade kriminellt uppsåt.

– Han trodde nog att han skojade med sina klasskamrater, att vi inte behöver jobba när inte it-systemet fungerar. När internet inte fungerar så behöver vi inte jobba med våra datorer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".