En kvinna håller upp ett foto på den döda åklagaren Alberto Nisman. Foto: AP Photo / Rodrigo Abd / TT.
En kvinna håller upp ett foto på den döda åklagaren Alberto Nisman. Foto: AP Photo / Rodrigo Abd / TT.

Åklagares död skapar oro i Argentina

Mystiska självmordet skrämmer
1:50 min

Allt mer tyder på att den argentinske åklagaren Alberto Nisman hamnat mitt i en maktkamp mellan landets regering och säkerhetspolis innan han dog under mystiska omständigheter.

Åklagaren hittades död bara några timmar innan han skulle upp i kongressen och vittna mot president Cristina Fernández de Kirchner.

Bland argentinare har det spridits en oro för vad säkerhetspolisen håller på med.

– Förut visste jag nästan ingenting om Side (Argentinas säkerhetspolis), men nu vet jag att de bevakar oss alla, jag är till och med orolig för att skriva vissa saker på twitter, säger Florencia i Buenos Aires. Hon vill inte att hennes efternamn ska publiceras.

Florencia är också rädd för regeringen. Hon tycker att Alberto Nismans död visar vad som kan hända med den som kritiserar.

– Om du tänker annorlunda ifrågasätts du, de kan till och med döda dig, de skyddar dig åtminstone inte, säger hon.

Nisman hittades skjuten i huvudet med en pistol han lånat av en kollega. Det såg ut som ett självmord men fler tror att han blev mördad. Han ledde utredningen av det värsta terrorattentatet i landets historia och var säker på att Iran låg bakom dådet mot ett judiskt center 1994. 85 personer dog.

Strax före sin död anklagade han Argentinas president för att ha lovat Iran att inte gripa några iranier. Bevisen är svaga mot president Cristina Fernández de Kirchner som själv hävdar att Nisman lurats av säkerhetspolisen att smutskasta henne.

Advokaten Torcuato Sozio, som gjort en oberoende granskning av Side, tror att allt som hänt kring Nisman de senaste veckorna är en effekt av att regeringen gav flera av landets mest erfarna agenter sparken från Side i fjol.

- Men det är mina spekulationer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".