Dominique Strauss-Kahn. TT Photo/Michel Spingler
Dominique Strauss-Kahn. TT Photo/Michel Spingler

Förre IMF-chefen riskerar fällas för koppleri

Ska ha arrangerat sexorgier med prostituerade
2:16 min

I dag startar en av Frankrikes mest uppmärksammade rättegångar det här året, mot förre chefen för Internationella valutafonden Dominique Strauss-Khan.

Han har flera gånger varit skandalomsusad i sexhärvor. Den här gången gäller det en uppmärksammad prostitutionshärva för mannen som kunde han blivit Frankrikes president.

Dominique Strauss-Khan har hållit en betydligt lägre profil efter skandalen på ett hotell i New York 2011 där en städerska anmälde honom för försök till våldtäkt.

Han  greps av polis, men ingick sen en förlikning med kvinnan. Fler sexskandaler avslöjades och karriären för en av världens mäktigaste män rasade ihop. Han fick lämna Internationella valutafonden, IMF.

Den här gången är Strauss-Kahn åtalad för koppleri, för att ha spelat en roll i en prostitutionshärva vid samma tid med centrum på hotell Carlton i Lille i norra Frankrike, den så kallade Carlton-affären. Prostituerade misstänks ha förts till sexorgier i Frankrike, Belgien och USA, organiserade av framgångsrika män och med hjälp av en polis.

Kvinnorna ska delvis ha betalats med förskingrade medel från affärsmäns företag. Franska medier rapporterar om sms från Strauss-Kahn som ingår i åklagarens bevisföring. Kvinnor omskrivs som objekt som skulle roa den dåvarande IMF-chefen vid sidan av möten.

Prostituerade har pekat ut Strauss-Kahn. Ytterligare 13 personer står åtalade. Fransmannen har själv inte gjort någon hemlighet av hur han deltagit i sexfester men har uttryckt att det är svårt att se skillnad på prostituerade och andra kvinnor när alla är nakna.

René Kojfer, från hotell Carlton, försvarar Strauss-Kahn och säger till fransk tv att den före detta IMF-chefen inte passar i rättegången.

Skandalen i New York satte käppar i hjulen för Domique Strauss-Khans kandidatur som Socialistpartiets presidentkandidat inför valet 2012. Istället blev Francois Hollande presidentkandidat i Frankrike och vann.

Om Strauss-Kahn fälls i domstolen i Lille riskerar han upp till tio års fängelse och 1,5 miljoner euro i böter. Rättegången beräknas pågå i tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".