Argentina skuld
Människor demonstrerar i Buenos Aires till stöd för regeringen i skuldfrågan gentemot de amerikanska hedgefonderna. Foto: Victor R Caivano/AP Photo

Argentina på väg att återhämta sig ekonomiskt

Ekonomin vänder nästa år, tror ekonom
1:44 min

Argentina kommer redan nästa år att kunna ta sig ur de akuta ekonomiska problemen landet befinner sig i efter att ha ställt in betalningarna på sina lån i fjol.

Det säger en av landets mest kända ekonomer Eduardo Levy Yeyati. Han är säker på grund av att Argentina ska välja ny president senare i år.

– Om viljan hade funnits hos dagens regering skulle det kunna gå att lösa på ett år, säger professor Eduardo Levy Yeyati som leder landets största tankesmedja Cippec.

Han verkar ganska säker på att alla tre presidentkandidaterna med chans att vinna valet senare i år, vill förhandla fram en avbetalningsplan på de lån som Argentina vägrat betala tillbaka till bland annat hedgefonder i USA. Det rör sig om nästan 17 miljarder dollar.

– Den första effekten kommer att vara snabb, eftersom det finns många som vill investera i landet så fort problemen med lånen är lösta, säger Levy Yeyati.

Han tror att tillväxten kommer stiga nästa år och att nästa regering kommer att lätta på import- och exportregleringarna. Sista steget blir att ta bort restriktionerna för att växla dollar för att göra Argentina företagsvänligt igen.

Levy Yeyati tror också att ett maktskifte kommer betyda att inflationen sjunker från dagens nivå på över 30 procent.

– Jag är säker på att inflationen kommer börja sjunka nästa år, jag är mer osäker på om de omfattande reformer som behövs för att få landet att växa långsiktigt kommer att genomföras, säger Levy Yeyati.

Han menar att landet behöver en tillväxt som står på flera ben och inte bara förlitar sig på höga priser på en enskild råvara som till exempel sojan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".