En prostituerad kvinna lutar sig in i en bil på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Arkivfoto: Claudio Bresciani/Scanpix.

RFSU: "Sexköpslagen försämrar attityden"

"Fler och fler tycker att det även ska kriminaliseras att sälja sex"
1:39 min

Det är oklart om sexköpslagen, som infördes 1999, lett till färre sexköp. Det framgår i en forskningssammanställning från Malmö Högskola. Sexköpslagen säger att det är lagligt att sälja sex, men förbjudet att köpa. RFSU:s ordförande Kristina Ljungros menar att lagen har fått direkt negativa följder för dem som säljer sex.

– Fler och fler tycker att det även skall kriminaliseras att sälja sex, och det här innebär att de som säljer sex blir ännu mer stigmatiserade och diskriminerade. Det är något som vi inte vill uppnå, säger Kristina Ljungros, ordförande för RFSU.

Dagens Nyheter skriver idag om rapporten från Malmö Högskola, som beställts av Riksförbundet för sexuell upplysning. Tanken var att sexköpslagen skulle kombineras med flera nya sociala stödinsatser till personer som säljer sex, men så har inte skett, enligt rapporten.

En tidigare statlig utredning kom fram till att sexköpen minskade efter att den nuvarande lagen infördes 1999, från 13,6 procent av dem som svarade i en undersökning 1996, till 8 procent 2008. Men RFSU:s ordförande Kristina Ljungros är tveksam till de siffrorna.

– Man är mer benägen att svara ja om det är tillåtet, än om det är olagligt. Därför måste vi ifrågasätta de här siffrorna som påstår att sexköpen gått ner så drastiskt, säger Kristina Ljungros.

Enligt Kristina Ljungros blir mätningarna av prostitution också osäkra på grund av att sexhandeln förändrats, och till stor del har flyttat från gatan till internet sedan sexköpslagen infördes 1999. RFSU vill nu att lagstiftningen skall ses över. De vill också se åtgärder som kan förbättra både samhällets och myndigheternas attityd till personer som säljer sex.

– Det kan till exempel handla om att få hjälp med hur man kan tänka kring hur man kan ha sex på ett säkrare sätt. Det kan också handla om att dela ut preventivmedel och kondomer, vilket man redan idag gör i vissa delar av landet, och att kunna gå på regelbundna hälsokontroller där man kan uppge att man säljer sex, utan att bli negativt behandlad på grund av det, säger Kristina Ljungros, ordförande för RFSU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".