Viking Line. Foto: Johan Engman/Scanpix.

Åklagare utreder gruppvåldtäkt

Inte en riskmiljö enligt rederiet
1:52 min

Åklagare i Stockholm utreder den misstänkta gruppvåldtäkten ombord på en Finlandsfärja i helgen. Totalt greps åtta män ombord och överlämnades till polisen i Sverige och Finland.

Tony Öhman är teknisk direktör på Viking Line och ansvarig för säkerheten ombord på färjorna. Han säger att det som hänt är värre än de varit med om tidigare.

– Ännu avskyvärdare än vad många andra har varit eftersom det var många som deltog i det här, säger han.

Natten till lördag greps åtta män i 20-årsåldern misstänkta för att tillsammans ha våldtagit en kvinna i 45-årsåldern i en hytt ombord på fartyget Amorella. Både offer och förövare är svenskar, enligt Viking Line. Fem män lämnades till polisen i Åbo, en till polis i Mariehamn och två till polisen i Stockholm.

Nu pågår förundersökning i ärendet, berättar polisens presstalesperson Lars Byström.

– En av de två som anhölls i Stockholm är frisläppt, och sedan ska man hålla ytterligare förhör med den som är kvar, säger han.

Enligt citypolisen i Stockholm anmäldes 21 våldtäkter ombord på passagerarfartyg från alla rederier på Östersjön mellan januari och oktober förra året.

– Jag tycker inte att det är en större riskmiljö, utan kanske tvärtom många gånger eftersom det finns vakter som patrullerar hela båten. Sedan är det ju så att det serveras alkohol ombord och det kan ibland vara en bidragande orsak, säger Tony Öhman.

Viking Line samarbetar med polis i Sverige och Finland för att förbättra säkerheten ombord.

– Även i det här fallet har vi agerat enligt de kunskaper vi haft utifrån samarbetet med polisen.

Men hur kan en sådan här händelse ske?

– Ja, varför sker våldtäkter i samhället? Det är nog en fråga som man måste ställa till någon annan, säger Tony Öhman, teknisk direktör på Viking Line.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".