Barn och föräldrar lämnar kyrkbänkar efter skolavslutning, håller svenska flaggor. Foto: Mons Brunius/TT

Alliansen vill tillåta Gud på skolavslutning

Vänsterpartiet: "Borde fokusera på viktigare saker"
2:07 min

Det bör bli tillåtet att ha skolavslutningar i kyrkan där prästen talar om Gud. Det föreslår allianspartierna gemensamt i en motion.

– Det finns en osäkerhet om vad man får lov att göra med dagens lagstiftning och därför vill vi göra den lite tydligare. Man får lova att sjunga psalmer och man får lov att vara i kyrkan och prästen får lov att delta i skolavslutningar och adventshögtider, om man är i kyrkan, säger Christer Nylander (FP) som är vice ordförande i utbildningsutskottet.

Det här är en fråga som har diskuterats många gånger och enligt de nuvarande reglerna är det tillåtet att ha skolavslutning i en kyrka, men eftersom en viktig grundbult är att utbildningen i Sverige ska vara icke-konfessionell, så är det inte tillåtet med några religiösa inslag i avslutningarna.

Det här vill nu allianspartierna ändra på. I en motion som ska behandlas av Riksdagen i vår föreslås att det ska få finnas religiösa inslag, till exempel på en skolavslutning. De elever som då inte vill delta ska slippa det.

För Kristdemokraterna är skolavslutningar i kyrkan en viktig fråga och riksdagsledamoten Annika Eclund är därför nöjd med att det verkar finnas en politisk majoritet för förslaget.

– Det här handlar ju om att Sverige är ett kristet land och det handlar om kulturarv. Det handlar om tradition och förvaltarskap. Vår almanacka är full av kristna högtider. Det är inte bara påsklov för att vara ledig, utan det handlar om någonting. Vi tycker att det är viktigt att föra det här arvet vidare. Då kan man ju inte undvika Guds namn i det här, säger hon.

Hur den nya regeringen kommer att ställa sig till förslaget är för tidigt att säga. Men Socialdemokraternas Lena Hallengren, som är ordförande i utbildningsutskottet, tycker att alla elever ska kunna delta i skolavslutningen och att skolledarna kan ta ansvar för det.

– Jag tycker inte att det är rimligt att rektor eller skolledare fråntas det ansvaret. Att vi politiker ska börja diskutera hur en skolavslutning ska se ut och vilka psalmer man får sjunga. Jag har svårt att se att man skulle gå in på den detaljnivån i någon annan politisk fråga, säger Lena Hallengren.

Vänsterpartiet säger redan i dag nej till förslaget. Daniel Riazat (V) som sitter i utbildningsutskottet, menar att det finns viktigare saker att fokusera på när det kommer till skolpolitiken.

– Men från Vänsterpartiets sida tycker vi inte att det ska vara några religiösa inslag för att alla ska kunna vara med, säger han till Ekot.

Enligt alliansförslaget ska ingen tvingas att delta i skolavslutningen. Men mot det vänder sig både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Lena Hallengren (S) tror att det går att hitta regler som möjliggör för alla elever att delta utan att stoppa det som många uppfattar som svenska traditioner.

– Det är väldigt sällan som elever med annan övertygelse eller bekännelse till annan tro tycker att detta är ett problem. Ofta tycker jag att vi, som är födda och uppväxta i Sverige, beskriver detta som ett mycket större problem än vad det egentligen är, säger Hallengren.

Förslaget tas upp i riksdagen senare i vår. Eftersom Sverigedemokraterna har samma uppfattning som allianspartierna i frågan lär förslaget få majoritet oavsett hur regeringspartierna gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".