Tomas Ramberg om vårdnadsbidraget, Göran Hägglund (KD), Mattias Karlsson (SD) och Jan Björklund (FP). Foto: TT
Foto: TT

Ramberg: Bara KD och SD som gillar vårdnadsbidraget

"Varken Centerpartiet eller Moderaterna älskar det här"
2:11 min

I dag kom ytterligare ett tecken på att Alliansen inte kommer att ha en gemensam helhetspolitik i höst. Så analyserar Ekots inrikespolitiske kommentator, Tomas Ramberg, beskedet om att Folkpartiet kommer stödja regeringens kommande lagförslag på att slopa vårdnadsbidraget - ett bidrag som egentligen bara KD och SD gillar på riktigt.

Att Folkpartiet under hösten 2014 gav sitt stöd åt linjen, där Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna vädjade till regeringen att ta tillbaka förslaget om att slopa vårdnadsbidraget, var en allians-kompromiss från valrörelsen.

Detta kommer få svårt att hålla resten av mandatperioden, majoriteten var egentligen bara skenbar. Egentligen är det bara Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som vill ha vårdnadsbidrag.

Varken Centerpartiet eller Moderaterna älskar det här, och det syns också på själva vårdnadsbidraget. Det är väldigt litet, det är frivilligt för kommunerna och det speglar att det var en symbolisk eftergift från övriga allianspartier.

Faktum är att inte ens Kristdemokraternas partiledning varit speciellt entusiastiska de senaste åren. Egentligen ville KD istället utvidga barnomsorgspengen så att föräldrar skulle få rätt att använda den för vård av eget barn. 

Det blir intressant om den här reformen finns kvar till valet 2018, om nu Alliansen går till val gemensamt då.

Det finns fler frågor där Folkpartiet kan komma att bryta sig loss från allians-linjen. Förutom FP:s positiva inställning till en tredje pappamånad kan Alliansen även komma att spricka i den omdebatterade frågan om betyg från fjärde klass.

Visserligen är Alliansen eniga om att begära att regeringen kommer med förslag på tidigare betyg. Men om kravet verkligen fullföljs, och man verkligen försöker köra över regeringen med en majoritet i riksdagen, är mer tveksamt.

Centern och Kristdemokraterna vill egentligen inte ha betyg från fjärde klass. Här är det Folkpartiet som behöver lojalitet från Alliansen, men kanske nu inte längre kan räkna med det.

Det finns ett behov inom Folkpartiet att skärpa den egna folkpartistiska profilen , inte minst vad gäller pågående heta frågor invandringsförslag och om Jan Björklunds ställning.

Man behöver markera i den här frågan nu. För bara någon vecka sedan stod Jan Björklund och sade att ett av Folkpartiets krav för bättre integration var att avskaffa vårdnadsbidraget.

Det hade blivit väldigt konstigt om Björklund inte fullföljt sin hållning i frågan nu när han fått möjligheten av regeringen.

Relaterat

Mer om Kommentar & analys

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".